RIF støtter NHOs innovasjonsønske

RIF støtter NHO-direktør Kristin Skogen Lunds ønske om mer innovasjon i offentlige anskaffelser.

– Budskapet er da også det samme som RIF har fremholdt flere ganger tidligere, også overfor regjeringen, som i 2013 inkorporerte mye av RIFs tankegods i Strategi for økt innovasjonseffekt av offentlige anskaffelser.

RIF sa i 2012 og 2013 blant annet at vi ønsker krevende og kompetente bestillere, samt at risikoen i anskaffelsen deles mellom leverandør og etterspørrer, sier Liv Kari Skudal Hansteen, adm. direktør i RIF (Rådgivende Ingeniørers Forening).

RIF peker på at de også har et tilleggspoeng i forhold til NHOs budskap.

– Innovasjon i offentlige anskaffelser må gi effekt også når det gjelder klima og miljø, sier Hansteen.

Hun peker på at klimaendringene fordrer at man planlegger, bygger og vedlikeholder bygg og infrastruktur bedre og annerledes enn det som har gjort til nå.

– RIF ønsker et større fokus på miljø og innovasjon i offentlige anskaffelsesprosesser. Det bør stilles konkrete krav til hva som skal kjøpes, ikke bare hvordan. I en offentlig anskaffelsesprosess har det offentlige anledning til å stille strengere miljøkrav enn de i praksis gjør. Denne muligheten ønsker RIF at myndighetene skal bruke. Når de først bruker fellesskapets midler til anskaffelser, kan de samtidig bruke disse pengene til å oppnå både innovasjon- og miljøeffekter, sier hun.