– Droner er veldig fascinerende, spesielt fordi man kan teste løsningene med en gang. Det går ikke på satellitter, sier Fredrik Haugen, sivilingeniør i satellitteknologi og rådgiver i Hjellnes Consult.

Forskerpris for drone-oppgave

En drone som ”tenker” underveis var temaet fra elektrorådgiver Fredrik Johannes Haugen i Hjellnes Consult på en internasjonal konferanse. Det bidro til prestisjepris.

Den ferske sivilingeniøren Haugen presenterte artikkelen han var hovedforfatter av på det som ble kåret til den beste parallellsesjonen under konferansen IEEE CoginfoCom 2013 i Budapest tidlig i desember. Flere av foredragsholderne hadde tatt mastergraden ved Høgskolen i Narvik, og førsteamanuensis Wei Solvang organiserte den prisbelønte sesjonen.

– Kognisjon handler om evnen til å tenke, lære og å ta egne valg. Jeg har gjort dette med matematiske modeller av et firepropellers helikopter, et kvadrokopter, forteller Haugen. Kvadrokopteret instrueres til å overvåke et område ved å følge en rute via et gitt antall punkter, litt som en reisende selger som skal via mange byer med kortest mulig strekning.

– Utfordringen er å få til dette hvis det skjer noe underveis, for eksempel hvis det kommer et kraftig vindkast, eller noe annet som kan flytte fartøyet ut av sin opprinnelige bane. Jeg har laget en enkel form for kunstig intelligens som finner ut om noe er galt, ved hele tiden å sjekke posisjonen opp mot hvor det skal være, forklarer Haugen.

Sivile bruksområder

Denne formen for ruteplanlegging har stort potensial for militær og privat overvåkning, og Haugen understreker at det er etisk utfordrende.

– Men det kan også brukes til mange andre ting. På konferansen fikk jeg en rekke gode forslag, blant annet om ulike anvendelser i landbruk. Og fotografering med droner har blitt veldig populært allerede, forteller Haugen. Komponentene har blitt mye billigere takket være utvikling av smarttelefoner og nettbrett, og dermed er droner ikke lenger forbeholdt militære formål. Kvadrokoptere brukes til alt fra redningsaksjoner med varmesøkende kamera til pizzalevering og guide på MIT-campusen.

Teknologi og nye løsninger

Droner er et stykke unna hverdagen som rådgiver i elektro hos Hjellnes Consult, men Haugen tror han vil få god nytte av utdanningen som sivilingeniør i satellitt-teknologi.

– Tankemåten er relevant; det å se nye løsninger og å tenke innovasjon og ny teknologi, sier han. I Hjellnes Consult er han også med i en tverrfaglig energi- og miljøgruppe.

– For både droner og satellitter er alternative energikilder relevant, og spesielt med tanke på hva man må gjøre for å spare energi når ressursene er minimale. Dette er et felt hvor jeg kan bidra, sier Haugen. Han vant for øvrig en konkurranse for ungt entreprenørskap (Innovation Camp Nordområde 2013) for en løsning der et nettverk av satellitter kunne overvåke nordområdene i sanntid.

Utfordrer oss

– Vi setter forskning, utvikling og innovasjon på dagsorden, og er stolte av å få med oss studenter som har det i seg fra studietiden, sier Roar Smelhus, direktør Bygg og eiendom i Hjellnes Consult. Han mener det er viktig å ha elektro med i tverrfaglig innsats på bygg-området.

– Det skjer mye innenfor elektro, og det er en viktig del av miljøriktig bygging, understreker Smelhus. Å rekruttere folk som kan utfordre det gjengse tankesettet er positivt.

– Helt klart, fastslår Smelhus, men legger til at han mener det skjer mer innovasjon blant rådgivere enn de er kjent for.

– Hvert prosjekt er noe nytt, og nettopp derfor er mange prosjekter krevende. Innovasjon kan også være å bruke kjent teknologi på en ny måte, påpeker han.

Fredrik Haugen kjøpte dette enkle kvadrokopteret under forskningsarbeidet - mest til lek og moro, men også for å se hvordan stabiliseringen fungerer i praksis.