Foto: Redningsskøyta Harald V / NTB scanpix

DSB vil ha umiddelbart forbud mot åpen ild ute

Direktoratet for samfunnssikkerhet- og beredskap oppfordrer kommuner der skogbrannfaren nå er stor til å legge ned forbud mot å gjøre opp ild i skog og mark.

Den store skogbrannfaren sør i Nordland, i Trøndelag og på Vestlandet vil vedvare til områdene får kraftig nedbør, og det er stor fare for flere branner i minst en uke til. Mandag og tirsdag ble det varslet om lyng – og gressbranner i kommunene Snillfjord og Frøya i Sør-Trøndelag, i tillegg til Flatanger kommune i Nord-Trøndelag. I Flatanger førte den sterke vinden til at gnister i tørt gress spredte seg raskt og forårsaket stor skade.

– Vi oppfordrer alle kommuner der det er så tørt som dette til å gå ut med forbud mot å gjøre opp åpen ild. Vi ønsker ikke at det skal oppstå flere kratt- og skogbranner. Skulle det skje nå som vi har en storbrann i Flatanger, ville det blitt en svært krevende situasjon, sier avdelingsdirektør Anne Rygh Pedersen til NTB.

Flere forbud

Brannvesenet Sør- Rogaland IKS har allerede tatt konsekvensen av værforholdene og fra og med tirsdag innført forbud mot å gjøre opp ild utendørs. Kloke av skade henviser de til brannen på Vårli i Sandnes 31. mars i fjor. En sigarettglo sluppet i knusktørt terreng utløste en fire dagers brann der 3,6 kvadratkilometer turområde ble svidd av.

– Vi ønsker ikke en lignende brann verken lik den vi hadde i fjor her hos oss, eller brannene som herjer i Trøndelag nå. Derfor legger vi nå ned forbud mot å gjøre opp ild utendørs, sier Sven Kåre Hagevik, brigadesjef i avdeling for beredskap i Brannvesenet Sør-Rogaland IKS.

Forbudet gjelder Stavanger, Sandnes, Klepp, Time, Gjesdal, Rennesøy, Randaberg, Sola og Kvitsøy.

Politimesteren i Nordmøre og Romsdal sier på Twitter at det nedlegges midlertidig forbud mot all bruk av åpen ild i terrenget inntil forholdene endrer seg, og politimesteren i Salten har gått ut med samme type forbud, som gjelder for hele politidistriktet inntil videre.

Lite nedbør

Meteorologisk institutts distriktsavdeling Vervarslinga på Vestlandet har tirsdag sendt ut OBS-varsel for sørlige delen av Nordland, hele Vestlandet og Trøndelag. Det er ventet kraftig vind, noe som i kombinasjon med svært tørre områder skaper fortsatt stor gress-, lyng- og skogbrannfare.

– Varselet vi har sendt, gjelder helt til det kommer lavtrykk som trekker inn over landet og gir tilstrekkelig med nedbør. Her holder det ikke med noen spredte byger. I våre prognoser ser vi ikke noe slikt komme, og de gjelder for godt inn i neste uke, sier vakthavende statsmeteorolog Aslaug Skålevik Valved.

– Vi har en veldig skummel situasjon akkurat nå, og vi oppfordrer på det sterkeste til ikke å operere med åpen flamme eller glør i naturen. Det er knusktørt og mye vind.

Særlig i Trøndelag ser det svært tørt ut framover.

– På Vestlandet sør for Stad kan det komme nedbør til helgen, men om det er nok til å dempe brannfaren, er for tidlig å si, sier Valved.