Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Regjeringen ber næringslivet forske mer

 Norsk næringsliv er forskningssinker i forhold til sammenlignbare land. Statsminister Erna Solberg (H) ville vite hvorfor da hun inviterte næringslivstopper til møte mandag.

En delegasjon på nærmere 30 representanter fra næringslivet, arbeidslivsorganisasjonene og akademia var mandag invitert til statsministerboligen for å diskutere hvorfor norsk næringsliv bidrar så lite til nytenkning og innovasjon.

Der ble de plassert på små rundbord for gruppediskusjoner med henholdsvis statsminister Erna Solberg, kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H), finansminister Siv Jensen (Frp), olje- og energiminister Tord Lien (Frp), næringsminister Monica Mæland (H) og helseminister Bent Høie (H).

– Vi har invitert til dette møtet for å diskutere hvordan vi kan øke forskningsinnsatsen i norske bedrifter, for det er utrolig viktig for konkurransekraften i landet vårt, sa Solberg på vei inn til møtet.

Solberg mener den labre forskningsinnsatsen kan tyde på at mange næringslivsledere ikke tenker langsiktig nok i utviklingen av sine bedrifter. Hun understreker at det er særdeles viktig for Norge at forskningsinnsatsen økes framover.

Mandagens toppmøte er et ledd i prosessen mot å utarbeide en langtidsplan for forskning og høyere utdanning. Planen skal legges fram som en stortingsmelding til høsten.