Folk ønsker nye boliger, men salget stagnerer

De ny tallene som boligprodusentene har presentert, viser at boligbyggingen faller. Det dramatiske er at den faller spesielt mye i de største byene hvor behovet er som størst. Det er også grunn til å merke seg at salget i de siste kvartalene, har vært vesentlig dårligere enn det vi så ved begynnelsen av 2013. Fortsetter denne trenden er det virkelig grunn til bekymring.

Det synes som om det er bygget rundt 27 500 boliger i 2013. Vi burde ha bygget over 40 000. I Oslo er salgsnedgangen på katastrofale 47 prosent!

- Det var et voldsomt stort fall. Vi hadde forventet en viss nedgang, men jeg hadde ikke trodd at det var så stort, sier administrerende direktør Thor Eek i Norske boligbyggelag om salgstallene i Oslo.

– Fallet i salget er langt sterkere enn for igangsettingen, og tallene sier noe om nivået på hva som skal bygges i 2014. Dette er en negativ trend som vi ikke liker. Dette er bekymringsfullt og kan føre til lavere boligbygging i inneværende år, fremholder Per Jæger i Boligprodusentenes Forening i en samtale med Byggeindustrien.

Nå kan det synes som om etterspørselen etter småhus ute i landet har tatt seg noe opp i januar, men vi får vente på hva tallenes tale er når de neste kvartalstallene legges frem.

Vi vet jo grunnen til dette. En hovedårsak er at bankene strammer inn på finansieringen på grunn av kravet om at bankenes egenkapital skal bygges opp. I tillegg slår alle de nye kravene til boligbyggerne gjennom nye TEK m v inn for fullt. I tillegg er det ikke tvil om at tomteprisene, spesielt i de større byene, har gått helt av skaftet. Når boligkjøperne også skal være med på all verdens infrastrukturtiltak, sier det seg selv at prisen på nye boliger blir for høy. Det at mange byer har hatt krav om at man skal bygge veldig mange store leiligheter i forhold til små leiligheter for å holde barnefamiliene i byenes sentrum, har ikke gjort situasjonen bedre.

Den forrige regjeringen som innførte mange av de nye kravene, var det nærmest umulig å snakke med. Nå synes den nye regjeringen å forstå hvor skoen trykker. Det er allerede kommet forslag fra regjeringen som vil gjøre situasjonen lettere både for boligbyggere og boligkjøpere. Men disse forslagene kommer farlig sent.

Selvsagt er det utbyggere som spekulerer, men de vil etter hvert få det stadig tøffere. Det er heller ikke tvil om at noen boligkjøpere har bidratt til å presse priser gjennom elleville budrunder. Mange av dem som har kjøpt for dyrt, kan få det tøft.

Ellers er det mye psykologi i boligmarkedet. Mange negative medieoppslag gjør at boligkjøpere nå sitter på gjerdet. Men for å få dem fra ned gjerdet trengs en rekke nye tiltak – ikke minst trengs det en ny politikk fra regjeringens side.

Vi vet at det jobbes med masse nye boligprosjekter. Arkitektene har veldig mye å gjøre. Det kan være at situasjonen igjen kan bli lysere. Så dersom alle gode krefter makter å samarbeide, kan tingene snu seg raskt. Det vil ikke skje over natten, men boligbyggingen kan komme opp på et naturlig nivå dersom man tar de rette grepene. Men enn så lenge vil vi ikke friskmelde boligbransjen.