Økende salgsfall bekymrer boligbyggerne

Mindre nedgang på slutten av året begrenset fallet i boligbyggingen i fjor til seks prosent og 27.500 nye boliger. Et salgsfall på 17,5 prosent bekymrer boligbyggerne inn i 2014.

Etter et 2013 med svak start for boligbyggingen endte igangsettingen av nye boliger i fjor på omlag 27.500 enheter som er en nedgang på 6,1 prosent fra året før. Fallet i fjerde kvartal i fjor var imidlertid på 17,5 prosent.

Reddet av opprydding

– Det var positivt at nybyggingen ikke ble så hardt rammet av nedgang som det lå an til etter en spesielt svak november-måned. Aktørene har tydeligvis gjort en grundig opprydding ved årsslutt som igjen redder boligbyggingen, kommenterer adm. direktør Per Jæger hos Boligprodusentene som i samarbeid med Prognosesenteret utarbeider månedlig boligstatistikk.

Bekymringsfullt

Inngangen til 2014 ser svakere ut da salget av nye boliger i fjor falt med 11,8 prosent, mens fallet i fjerde kvartal i fjor var på hele 33,7 prosent. Her sammenlignes det med svært gode tall for fjerde kvartal i 2012, men salgsnivået i siste kvartal fjor var samtidig lavere enn samme kvartal både i 2011 og 2010. Halvparten av salgsnedgangen var det Oslo som stod for med en relativ nedgang på hele 47 prosent.

– Fallet i salget er langt sterkere enn for igangsettingen, og tallene sier noe om nivået på hva som skal bygges i 2014. Dette er en negativ trend som vi ikke liker. Dette er bekymringsfullt og kan føre til lavere boligbygging i inneværende år, fremholder Jæger.

Boligprodusentene har imidlertid forhørt seg om situasjonen ute i markedet så langt i januar, og her indikeres det kan ligge an til høyere salg av nye boliger i januar i år enn i fjor.

– Vi håper selvsagt på et godt januarsalg, kommenterer Jæger som imidlertid foretrekker å forholde seg til mer solide kvartalstall fremfor å trekke slutninger av ofte sterkt svingende månedstall.

Bremsemekanismer

Jæger opplyser at Boligprodusentene også har gjennomført en spørreundersøkelse hos medlemmene som avslører at stadig flere tror at det kan bli mer vanskelig med finansiering av boligprosjekter samt å skaffe sikkerhetsstillelse. Videre signaliserer Finansnæringens Hovedorganisasjon på henvendelse fra Boligprodusentene at det vil bli vanskeligere for bankene å gi lån de kommende årene fordi egenkapitalandelen skal økes frem mot 2016.

– Bankene har ikke råd til å bli større gjennom å øke utlånene. Dette bidrar ikke akkurat til å smøre boligbyggingen, kommenterer Jæger.

Boligtypenes utvikling

Det er fortsatt store variasjoner i utviklingen av de forskjellige boligtypene. Leiligheters andel har falt i løpet av fjoråret fra fra en prosentandel på 53 til 47. For eneboliger har pilene pekt oppover fra 26 til 33 prosentandel. For småhus har utviklingen vært flat med prosentandel på 20 prosent.

Når det gjelder boligtypenes salgsutvikling, er det leiligheter som er den store taperen gjennom fjoråret med et fall på 10 prosentpoeng til 40 prosent. En viktig bidragsyter til dette fallet er det sviktende leilighetssalget i Oslo. For småhus er utviklingen svakt økende med tre prosentpoeng til 22 prosent, mens eneboliger er vinneren med en økning på åtte prosentpoeng til 38 prosent.

Rogaland bygger nok

Det er fortsatt fylkene Rogaland, Akershus, Oslo og Hordaland som står for den høyeste boligbyggingen. Det er midlertid bare Rogaland som bygger nok boliger for å dekke Boligprodusentenes beregnede boligbehov frem til år 2000 basert på middelsalternativet for befolkningsøkning. Rogaland ligger 1000 enheter over behovet. Klar jumbo er Oslo med en underdekning på over 4000 boliger. Akershus bygger om lag 600 enheter under behovet, mens Hordaland bygger 1700 for få boliger.