Lærdalkatastrofen må ikke glemmes

Nå har også NRK innsett at storbrannen i Lærdal er en nasjonal katastrofe. Men det tok lang tid før allmennkringkasteren NRK oppdaget hva som skjedde i motsetning til TV2. Blant nettstedene innen bygg og anlegg tok det også tid før at man oppdaget katastrofen. Bygg.no fulgte dramaet tett fra time til time. Og vi har fulgt opp siden. Det som er viktig nå, er at vi tar lærdom av det som har skjedd. Dette kan nemlig skje igjen både i Lærdal og på mange andre steder.

Vi kan lære mye av det som har skjedd i Lærdal. Denne katastrofen har avdekket mange problemer både når det gjelder forebygging og beredskap. På den annen side viser denne hendelsen hvor små menneskene blir når værgudene vil det annerledes. Stormen lekte med brannmannskapene natt til søndag. Hadde ikke vinden løyet vet vi sannelig ikke hva som hadde skjedd.

I Lærdal kjempet heltene natten og formiddagen gjennom for å slukke brannene. Brannvesenet fikk god hjelp fra bøndene som hentet frem sine gjødselspredere. Tankvognene ble fylt med vann og traktorene gikk i skytteltrafikk til brannen. De husene som lå i brannsonen og som ikke brant ned, lukter det nå skikkelig møkk av. De profesjonelle brannmannskapene fikk ellers veldig mye hjelp fra de mange frivillige som stilte opp.

Men hva om dette hadde skjedd i en by uten bønder? Da har det ikke vært mange gjødselvogner å få tak i. Vi lurer også på hvor mange frivillige som hadde stilt opp. La det svaret ligge.

Men det som ikke kan ligge av spørsmål, er hva myndighetene nå gjør? Nå er denne brannen på alles lepper. Men hva skjer om en uke eller to? Vi har en tradisjon for å glemme fort i dette landet. Men denne katastrofen må ikke glemmes.

Mange norske trebyer har opp gjennom århundrene brent en rekke ganger. Det var først etter Ålesundbrannen i 1904 at myndighetene forsto alvoret. Da kom murtvangen i byene. Men hva har ellers skjedd?

Vi har fortsatt noen gamle trehusbebyggelse igjen. Den ligger farlig utsatt til. Men vi har også bygget mye nytt i dette landet som er å anse som særdeles brannfarlig. Vi har sett mange rekkehusbranner. Vi kommer til å se flere.

Oppstår en brann i et nytt og moderne boligstrøk er vi redd for at vi virkelig kan få en katastrofe dersom det oppstår brann under en storm. Med alle de nye materialene vi har i nye hus, vil en brann skape masse livsfarlige gasser som kan drepe.

Mange arkitekter simpelthen elsker åpne løsninger fra kjeller til loft. Mange hus er bygget som gigantiske skorsteiner. Hva skjer om det begynner å brenne i slike hus?

Det er mye å tenke på i forhold til brann. Glem ikke det som har skjedd i Lærdal. Ta forholdsregler. Det kommer snart en ny brann.

Nå er det viktig at vi på alle måter hjelper folket i Lærdal slik at de får hverdagen tilbake - og at alle får tak over hodet.