Høyre vil ha fortgang i dataregistrering av utenlandske vogntog

Høyres leder av Stortingets transportkomité, Linda Hofstad Helleland, er lei de mange livsfarlige utenlandske vogntogene på norske veier. Hun mener alle slike vogntog må registreres på grensen.

Det gjentar seg hver vinter: Utenlandske vogntog som legger ut på såpeglatte norske veier uten vinterdekk og kjetting. Mange av disse stikker av fra grensekontrollen, og Tollvesenet mangler lovhjemmel til å holde dem igjen.

Helleland mener at den eneste muligheten til å få tatt verstingene er å få på plass dataregistrering så fort som mulig, skriver Adresseavisen.

– Vi må få på plass bombrikkeordningen for utenlandske selskap som kjører vogntog i Norge. På denne måten kan vi dataregistrere alle som kommer inn i landet. Da får vi kartlagt hvilke selskaper som står bak ulykker og som kjører uforsvarlige kjøretøy, sier hun.

Innføringen av bombrikkeordningen har ligget på vent i Samferdselsdepartementet siden mars i år, og Helland sier at hun forventer at samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) får forslaget ut på høring snarest.

Solvik-Olsen har tidligere bekreftet at han vurderer en lovendring for å lære sjåførene som kommer hit, å kjøre på norsk vinterføre. Regjeringen vurderer også flere andre tiltak, som å kreve vinterdekk også på tilhenger og at eventuelle bøter må betales før sjåførene får kjøpe videre.

Solberg-regjeringen har bevilget 3 millioner kroner ekstra ut året for at Tollvesenet skal kunne intensivere kontrollvirksomheten rettet mot utenlandske vogntog.