Flere branner i 2013

Allerede før vi går inn i den verste brannmåneden, kan Finans Norge fastslå at brannåret 2013 blir verre enn fjoråret. Hittil er det betalt ut 1,8 milliarder kroner i erstatning.

Beløpet gjelder bolig- og hyttebranner i årets ni første måneder og er 9 prosent høyere enn i samme periode i fjor, skriver Finans Norge i en pressemelding. Økningen skyldes i stor grad branner og branntilløp etter mange lynnedslag tidligere i år.

43 personer mistet livet i branner mellom januar og september. Også det er en økning fra 2012. Nå står årets verste brannmåned for døren.

– Vintermånedene er erfaringsmessig de verste månedene når det gjelder brann; desember er aller verst, tett fulgt av januar. Nå om vinteren bruker vi mer levende lys og åpen ild, sier kommunikasjonssjef Stine Neverdal i Finans Norge. Hun minner spesielt om at alkohol og levende lys kan være en farlig kombinasjon.

Neverdal forteller at boligbranner som tar liv, som regel oppstår om natten.

– Slike branner får gjerne utvikle seg en del før beboerne våkner, og da har du kort tid å orientere deg på. Det er derfor viktig med fungerende røykvarslere og at alle i husstanden er trygge på å bruke tilgjengelige rømningsveier, er hennes formaning idet vi går inn i årets mørkeste og kaldeste måneder. (©NTB)