Ny Håndverkerklagenemnd uten Byggmesterforbundet

Byggmesterforbundet er forespurt om å delta i den nye Håndverkerklagenemnda, men har valgt og ikke delta i en ny nemnd.

- Hovedgrunnen til dette er at forbrukermyndighetene ikke er representert i den nemnda som nå er opprettet, skriver Byggmesterforbundet i en pressemelding.

- Byggmesterforbundet har mottatt en rekke henvendelser og spørsmål vedrørende den nye Klagenemnda for håndverkertjenester som ble lansert før helgen. Vi ser derfor behov for å presisere at Byggmesterforbundet ikke er part i den nye nemnda, skriver de videre.

Etableringen er en avtale mellom Huseiernes Landsforbund og 6 bransjeforeninger i NHO. Disse er Entreprenørforeningen Bygg og Anlegg (EBA), Maler- og Byggtapetsermestrenes Landsforbund (MLF), Norske Anleggsgartnere (NAML), NELFO – foreningen for EL og IT Bedriftene, Norske Rørleggerbedrifters Landsforening – VVS (NRL) og Ventilasjons- og Blikkenslagerbedriftenes Landsforbund (VBL).

Byggmesterforbundet var medlem i Klagenemd for håndverkertjenester som ble opprettet i 2008 med Forbrukerrådet, Byggmesterforbundet og 8 andre bransjeorganisasjoner tilknyttet NHO-systemet. Denne nemnda opphørte 1.1.2012 da Forbrukerrådet ikke så det hensiktsmessig å opprettholde ordningen. Forbrukerrådet viste til at sakene som kan behandles i nemnda også kan behandles i Forbrukerrådet/Forbrukertvistutvalget (FTU), og mente det ble uoversiktlig for forbrukerne å ha to parallelle klageløp for håndverkertjenester på fast eiendom. Bransjeorganisasjonene ønsket den gang å fortsette virksomheten, men tok til etterretning Forbrukerrådets avgjørelse.

Da Byggmesterforbundets styre i november i fjor ble forelagt henvendelsen om å bli med i ny håndverkerklagenemnd i samarbeide med Huseiernes Landsforening, ble det fattet vedtak om å takke nei med henvisning til den manglende legitimitet en slik nemnd vil ha da forbrukermyndighetene ikke deltar.

Det presiseres fra Byggmesterforbundets side at man har forståelse for at forskjellige bransjeforeninger har ulike behov og vurderer veien videre forskjellig, etter at forbrukermyndighetene trakk seg ut av samarbeidet.