Shell vil være lenge i Barentshavet

Verdens nest største oljeselskap forlot Barentshavet for 18 år siden etter mange tørre hull. Nå er Shell tilbake i nord med langsiktige ambisjoner.

Shell-sjefen i Norge, Tor Arnesen, maler med bred pensel når han forklarer hvorfor også de melder seg på i kampen om å finne olje eller gass i Barentshavet. I et samarbeid med Det Norske sikret Shell deltakelse i en lisens og operatørskap for en annen lisens da 22. konsesjonsrunde ble tildelt i juni i år. For Shell handler det om mye mer enn å gjøre noen leteboringer de nærmeste årene.

– Når vi først er tilbake, ønsker vi å bli lenge. Vi ønsker å være en aktør som er lenge i et område, slik vi har vært i Midt-Norge som operatør for Draugen og Ormen Lange, sier Tor Arnesen til NTB.

Erfaring

Satsingen i nord kom ifølge Arnesen etter en gjennomgang av selskapets globale satsinger som startet for to år siden. Her oppsummerte Shell at de satser mye på LNG, er sterke på dypt vann og er med i kappløpet om ukonvensjonell olje og gass.

– Vi ser at det er muligheter for økt vekst innenfor Arktis også ut over disse tre områdene globalt. Som stor internasjonal aktør tilbyr vi AS-Norge erfaringsoverføringer fra operasjoner fra nordområdene andre steder, sier Arnesen.

Grunnere og isfritt

Sammenlignet med andre arktiske aktiviteter i regi av Shell byr det isfrie Barentshavet på mildere arktiske utfordringer. Shell ser på muligheter for oljeaktivitet utenfor Grønland. Det var også Shell som utviklet Sakhalin II-feltet helt øst i Russland. I fjor gikk borestrengen igjen ned utenfor kysten av Alaska i de første offshore-boringene på lenge.

– Vi ser at aktiviteten i Norge beveger seg nordover og nordover. De norske arktiske mulighetene er lettere med grunnere og isfritt hav. Så her vil vi være med, sier Arnesen.

Kjenne geologi

For Shell var også avklaringen av grenselinjen mot Russland en viktig milepæl.

– Nå ser vi etter muligheter sammen med Gazprom på russisk side av grenselinjen. Hvis vi lærer oss geologien på begge sider, kan dette komme både norske og russiske myndigheter og selskaper til gode. Det er kun ved å være med at du bygger langsiktig forståelse, sier Shell-sjefen.

Han medgir at det først og fremst olje som er attraktivt i Barentshavet. Skal man satse på gass generelt og i nordområdene spesielt, må det være store funn. For Shell handler det om totaliteten, om hvor store eventuelle funn blir.

– Hva blir metoden til å evakuere gass fra Barentshavet i framtiden. Blir det LNG-løsninger eller nye rør? Vi diskuterer denne type problemstillinger, men må ta de første skrittene i letevirksomheten først, så må vi ta stilling til de andre forholdene etterpå, sier Arnesen til NTB.

Flytende LNG-fabrikk

Ved Samsung-verftet i Korea bygges toppdekket på verdens første flytende anlegg for nedkjøling og produksjon av gass. Shell er oppdragsgiver for byggingen av den 488 meter lange båten som skal produsere LNG i Australia.

– Dette er spennende teknologi. Vi har brukt 20-25 år på å utvikle teknikken. Det er tatt ut massevis av patenter. Det handler om å få vekta ned. Vi vil også se om vi kan finne flytende LNG-løsninger for arktiske strøk, eller i alle fall i Barentshavet, sier Shell-sjefen