De borgerlige er enige om budsjettet

Høyre, Frp, Venstre og KrF er enige om en budsjettavtale, melder TV 2.

Fredag formiddag var det interne møter i partigruppene til regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet. Ifølge TV 2 er det bare formaliteter som gjenstår etter at finansminister Siv Jensen (Frp) og statsminister Erna Solberg (H) ga sine partiers forhandlere de nødvendige fullmakter.

De fire partienes parlamentariske ledere skal møtes klokken 10, til det som etter alt å dømme blir et kort møte – det siste i en lang rekke fra forhandlingene tok til mandag morgen.

Umiddelbart etter møtet er det ventet at budsjettavtalen blir presentert for presse og allmennhet.

Enige
Sentrumspartiene KrF og Venstre skal ha fått gjennomslag for økt satsing på bistand og kollektivtrafikk, først og fremst jernbanen. Regjeringspartiene skal også ha gått med på å vri skatter og avgifter i en mer miljøvennlig retning.

Det er også enighet om å beholde skatteklasse 2, som de rødgrønne fjernet, men ordningen blir ikke like god som den historisk har vært.

Flere medier meldte torsdag at Venstre og KrF har klart å flytte på rundt 2,2 milliarder kroner i budsjettet som Høyre og Frp arvet fra de rødgrønne. Utgangspunktet for de to sentrumspartiene skal ha vært å flytte på 4 milliarder hver, selv om enkelte poster var sammenfallende. Det opprinnelige tilbudet fra regjeringspartiene var flytting av 700 millioner kroner, melder TV 2.

Regjeringspartiene foreslo forrige fredag omdisponeringer 5 milliarder kroner og en økning i bruken av oljepenger på straks over 4 milliarder kroner, selv om andelen ble holdt uendret på 2,9 prosent. Samlet har statsbudsjettet en ramme på godt over 1.000 milliarder kroner.

Sen kveld
Torsdag ble budsjettforhandlingene flyttet fra partienes finanspolitiske talsmenn til parlamentarisk leder-nivå, noe som så å si alltid skjer når landet styres av en mindretallsregjering.

Kvelden ble sen før partene gikk fra hverandre torsdag. Det overordnede spørsmålet har hele tiden vært å finne inndekning for kravene fra KrF og Venstre, uten å gå ut over den totale budsjettrammen.

Men ifølge TV 2 har det også kommet såkalte verbalforslag på bordet underveis, forslag som ikke nødvendigvis kan tallfestes i en budsjettproposisjon. Disse punktene, som ofte er prinsipielle i sin karakter og legger klare politiske føringer, skal ha stått sentralt i forhandlingene.

Selv om stortingsflertallet nå har samlet seg om en budsjettavtale, skal statsbudsjettet gjennom komitébehandling på ordinær måte, slik at opposisjonen kan skrive merknader og kanskje flytte noen kroner den også.

Finanskomiteen skal avgi sin innstilling innen 20. november. Deretter er det de øvrige stortingskomiteenes tur til å omdisponere innenfor sin gitte ramme, før budsjettbehandlingen avsluttes i stortingssalen senest 15. desember. Datoen faller i år på en søndag, så den reelle fristen er den smått ulykksalige fredag 13