Økende interesse for vannbåren gulvvarme uten gulvrør

Modulhusprodusenter har fått øynene opp for Ener Produkts list som sørger for vannbåren gulvvarme i gulvet uten et eneste rør under gulvet.

- Vi har presentert løsningen på Bygg Reis Deg tidligere, og da var interessen mer lunken. Nå har det modnet, og flere og flere tar systemet i bruk, sier Helge Folkestad i Ener Produkt.

Ifølge Folkestad er de de eneste som leverer varmelistesystemet i Norge.

- I Mellom-Europa har dette vært tilgjengelig i snart ti år, og vi har hatt produktet i vår portefølje i fire-fem år. Til sammen har vi vel levert et sted mellom 3.000 og 4.000 meter gulvlist. Men fortsatt er norske husprodusenter litt trauste og trege, og under Bygg Reis Deg har interessen vært størst fra ferdighusprodusenter fra utlandet. De installerer dette ferdig i vegg, sier Folkestad.

Systemet holder kjølig luft tett inntil yttervegg, mens varmere luft hindrer kjølig luft å komme ned til gulvet. Ifølge Ener Produkt gir dette varmeskjoldet bedre «isolering» av ytterveggen.

- Varmen fordeles utover gulvet som strålevarme. Lista kan ha vanntemperatur på alt fra 40 og opp til 70 grader. Varmen går inntil 8-10 meter utover gulvet, så i et vanlig hus trenger du bare en list på yttervegg, forklarer Folkestad.

Sammenlignet med standardradiatorer så skal sparepotensialet på energisiden ligge opp mot 40 prosent, og sammenlignet med ordinær gulvvarme er sparepotensialet på rundt 20 prosent.

- En annen vesentlig forskjell er at mens radioatorvarmen sprer seg til taket, så sprer 90 prosent av varmen seg her til gulvet. Det som er et ankepunkt for mange er at de ikke vil ha en så synlig list, sier Folkestad. 

Noen mener også produktet burde vært billigiere.

- Det er solide materialer som er brukt, og levetiden er på høyde med husets vegger, så direkte billig er det ikke. Men det er mye billigere enn å ta opp gulvet og legge vannbåren varme i rør, sier Folkestad.