Trondheim snudde etter arkitektprotest

Arkitektforbundet karakteriserte Trondheim kommune som useriøse og anbefalte medlemmene om å boikotte et utlyst oppdrag. Samme dag trakk kommunen utlysningen.

Trondheim kommune inviterte tidligere i år arkitekter/planleggere til åpen anbudskonkurranse om deltakelse i parallelloppdrag om Revitalisering av Ravnkloa. Norske Arkitekters Landsforbund (NAL) syntes betingelsene kommunen kunne tilby, var så dårlige at de mente det var nødvendig med en reaksjon. Oppdraget gikk ut på å belyse mulighetene for å gjenskape kvaliteten i et viktig byrom i Trondheim sentrum.

I et brev til eierskapsenheten i Trondheim kommune datert 4. oktober skriver konkurranseleder Per Rygh i NAL at honoraret på 150.000 kroner som tilbys deltakerteamene, ikke står i noe rimelig forhold til de ambisjoner som foreligger fra kommunen side og den arbeidsinnsats som er nødvendig for å oppfylle programmets krav og bestillerens forventninger.

NAL påpeker at det i dette tilfelle er snakk om et parallelloppdrag og ikke en konkurranse hvor en tilbyder vil kunne hente inn en fortjeneste gjennom det etterfølgende oppdrag. I et ekte parallelloppdrag foreligger intet økonomisk incitament som tilsier en innsats utover hva man honoreres med.

Tapsprosjekt
I brevet informerer NAL om hva som kreves av tidsforbruk bare til møter for tverrfaglige team og viser til at den gjenstående tid til seriøs faglig kreativitet vil være minimal. Konklusjonen blir at en deltagelse i dette parallelloppdraget allerede i utgangspunktet vil være et tapsprosjekt.

Videre påpekes det at man gjennom en omsetning på 150.000 kroner kan oppnå en fortjeneste på 15-20.000 kroner. Dette beløpet karakteriserer NAL som langt lavere enn hver søker vil måtte bruke på å sette sammen team og på å utarbeide et tilbuds/søknadsmateriale for i det hele tatt å kunne få anledning til å delta.

NAL mener betingelsene er svært lite gjennomtenkte og lite respektfulle overfor fagmiljøet som inviteres, og at Trondheim kommune ikke fremstår som en seriøs oppdragsgiver. Arkitektorganisasjonen ber kommunen snarest revurdere de oppsatte betingelsene og lyse ut parallelloppdraget på nytt.

Avslutningsvis opplyser NAL at de på sine nettsider vil gjøre medlemmene kjent med organisasjonens reaksjon samtidig som de vil anbefale at landets arkitekter avstår å melde sin interesse for oppdraget inntil nye og langt mer seriøse betingelser tilbys.

Kommunen kansellerte
Samme dag kunngjør kommunen via Doffin at «grunnet ønske om å revurdere de oppsatte betingelsene, velger Trondheim kommune å kansellere konkurransen».

Kommunen har valgt ikke å besvare spørsmål fra Byggeindustrien om kanselleringen skyldes brevet fra NAL. Man har heller ikke svart på hvorfor en seriøs og stor kommune som Trondheim kunne gå ut med en slik «gjerrig» forespørsel.

Byggeindustrien har mottatt følgende kommentar på mail fra avdelingsleder eiendomsutvikling Gunn Kristin Moen Enge i Eierskapsenheten, Trondheim kommune:
«Trondheim kommune setter stor pris på tilbakemelding fra NAL og har vært i kontakt med NAL i etterkant av innspillet. Kommunen er opptatt av å kunne gi gode og konkurransedyktige betingelser i anbudskonkurranser og setter derfor pris på slike tilbakemeldinger når det ikke oppleves slik.

Prosjektet i Ravnkloa er et svært positivt initiativ og et viktig byromsprosjekt for Trondheim kommune der mange viktig tema og elementer skal ivaretas, noe som gjør at oppdraget kan oppleves som mer ambisiøst enn intensjonen. I første omgang er Trondheim kommune nå ute etter grunnleggende ideer for hvordan byrommet kan løses spesielt med tanke på etablering av en ny gang- og sykkelbru i byrommet. Trondheim kommune bestemte i denne omgang for å trekke konkurransen og vil lyse den ut igjen etter å ha gjennomgått og revurdert oppdragsbeskrivelsen. Dette vil vi komme tilbake til.»