Høyre og Frp danner regjering

Høyre og Fremskrittspartiet skal forhandle om en ny regjering som vil få støtte fra Kristelig Folkeparti og Venstre i Stortinget.

Etter to uker med sonderinger ble de fire borgerlige partiene mandag enige om et omfattende samarbeidsavtale.

– Sonderingene har foregått i åpenhet og med gjensidig respekt. Dette har ført partiene ytterligere sammen, sa Norges kommende statsminister Erna Solberg på en pressekonferanse i Stortinget mandag kveld.

Solberg har ønsket seg en firepartiregjering, men får altså i stedet kun Fremskrittspartiet med seg videre. Det ligger nå an til en ny runde med forhandlinger mellom de to «blåblå», før Fremskrittspartiet kan ta skrittet inn i regjeringskontorene for første gang.

Gjennomslag
Ved sin side på pressekonferansen hadde Solberg de tre andre partilederne Siv Jensen, Knut Arild Hareide og Trine Skei Grande, som alle etter tur fikk fortelle om sine gjennomslag i forhandlingene.

– Dette er historisk for både norsk politikk og for Fremskrittspartiet, sa Siv Jensen da hun fikk ordet.

Hun mener avtalen som de fire partiene har inngått er en god og stabil grunnmur. Blant sakene Frp har fått gjennomslag for er å utrede og iverksette lovfestede rettigheter i eldreomsorgen, satsing på veibygging og innstramming i asylpolitikken.

Asylbarn og Lofoten
Krf-leder Hareide trakk på sin side fram større valgfrihet og fleksibilitet for familiene og det han omtaler som rettferdighet for asylbarna. I avtalen legges det opp til det som omtales som en engangsløsning for barn i asylsøkerfamilier som har bodd lenge i landet.

– Vi får et kristent grunnlag i skolen og lovfestet rett til pleie- og sykehjemsplass. De 5,6 prosentene av norges befolkning som har stemt på KrF har fått valuta for stemmene, sier Hareide videre.

Skei Grande kunne fortelle at det ikke åpnes for konsekvensutredning av oljeutvinning i Lofoten, Vesterålen og Senja.

Fram til siste slutt holdt partilederne kortene tett til brystet. Medienes spekulasjoner sprikte i løpet av dagen, som startet mot et siste sonderingsmøte før det var interne møter i partiene.

Først de siste timene lekket det ut i Aftenposten at det blir en topartiregjering.