Foss: Må gjennom kriser i regjeringsforhandlinger

Alle regjeringsforhandlinger må gjennom kriser og nesten-brudd, sier tidligere finansminister Per-Kristian Foss (H).

Mandag formiddag samles valgvinnerne Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti til tolvte dag av det de selv fortsatt omtaler som sonderinger.

Fortsatt vet velgerne ikke mer om hva slags regjering landet kommer til å få enn hva man kunne si allerede valgnatten.

Tidligere finansminister Per-Kristian Foss (H) tror vi kan forvente «nesten-brudd» før det blir en endelig avklaring.

– Enhver forhandling av denne typen må gjennom en eller to kriser, hvor det nesten er brudd. Det er en del av presset som noen partier bruker for å oppnå mer. Om det er vellykket eller ei, vil tiden og kanskje regjeringserklæringen vise, sier Foss til NRK.

Brudd i 2001

Foss var finansminister i Kjell Magne Bondeviks (KrF) andre regjering fra 2001 til 2005. På veien fram til en avtale tok Høyre, KrF og Venstre veien via sonderinger, brudd, drøftelser og til sist det de selv valgte å kalle forhandlinger – før Sem-erklæringen ble lagt fram midt i oktober.

– Bondevik var en utmerket pedagog. Jeg tror også at Erna Solberg har en stil som kan virke avslappende på forhandlingene. Men det går nok likevel en kule varmt underveis, sier Foss.

Han forteller at man i 2001 valgte å starte med å rydde unna de vanskelige sakene, og at det «gikk litt lettere etter hvert».

Tipper blåblått

Foss' etterfølger, daværende SV-leder og nå avtroppende kunnskapsminister Kristin Halvorsen, sier at SV fikk seg flere overraskelser under forhandlingene fram til en rødgrønn regjeringsplattform i 2005. Særlig sto slaget om hvor konkrete formuleringene skulle være i erklæringen.

Hun tror likevel at dagens sondørpartier har det tyngre.

– Jeg tror at KrF og Venstre har veldig store kvaler. De vet at det kommer en hverdag når regjeringsplattformen er ferdig. Da handler det om asylspørsmål, bistand, utjevning av forskjeller og skatteletter, og store og små saker hver dag. Og det er ekstremt vanskelig å samarbeide hver eneste dag med et parti som en er så uenig med, som de to er med Fremskrittspartiet. Derfor er mitt tips at vi får en topartiregjering med Høyre og Fremskrittspartiet, sier Halvorsen til NRK.

Foss er ikke enig:

– Mitt tips er at KrF og Venstre vet at det ligger mer makt i en regjering enn i opposisjon. Så jeg tror på en firepartiregjering, sier han.

Snubletråder

De to tidligere finansministrene møttes til en slags duell i Søndagsavisa i NRK for blant annet å snakke om snubletråder som en avtroppende regjering kan fristes til å legge inn i statsbudsjettet som den nye regjeringen overtar.

I 2005 opplevde Halvorsen at forskningstilskuddene var skrudd i været, ymseposten tømt og sjokoladeavgiften fjernet.

– Alt dette var åpenbare snubletråder. Det handlet om å binde opp handlingsrommet for den nye regjeringen. Det var en utfordring. Men i motsetning til de som nå forhandler, hadde vi likevel et handlingsrom fordi vi var enige om å beholde skattenivået, sier hun.

Foss avviser at Bondevik-regjeringen la inn snubletråder. Han viser til at økonomien i 2005 var i fin vekst, og at de rødgrønne «kom til dekket bord».