Advarer nok en gang mot useriøse steinleggere

Arbeidstilsynet, Skatteetaten og politiet har i år trappet opp innsatsen mot useriøse steinleggere i Norge. Dette har gitt resultater, men nå er imidlertid aktiviteten på vei opp igjen i deler av landet.

Politiet, Arbeidstilsynet og skatteetaten advarer mot å engasjere useriøse steinleggere. Og myndighetene har gått sammen, både om å gi informasjon til publikum og å gå til aksjon der de useriøse steinleggerne har dukket opp.

På starten av sommeren var det mange utenlandske og useriøse steinleggere i aktivitet. Etter noen ukers utrykninger og operativt etatssamarbeid, samt mange medieoppslag, forsvant mange av steinleggere ut av landet. Men fortsatt får etatene inn meldinger om at useriøse utenlandske steinleggere med norsk organisasjonsnummer er i aktivitet, hovedsakelig på Østlandet.

- Det store flertallet av de utenlandske steinleggerfirmaene vi møter driver ulovlig. Vi har sett at bostedsløse arbeidsinnvandrere i hovedstaden blir hyret av britiske og irske bakmenn. Vilkårene arbeidstakerne tilbys er ofte helt uakseptable, med blant annet manglende verneutstyr og ulovlige ansettelsesforhold, og i tillegg lønn helt ned til 20 kroner timen, sier direktør Ingrid Finboe Svendsen i Arbeidstilsynet.

Kort oppsummert fra årets kampanje, som fortsatt pågår:

* Politiet, Skatteetaten og Arbeidstilsynet samarbeider om å gjennomføre tilsyn.

*Mange huseiere har fått tilleggskostnader pga. at steinleggerfirmaet de benyttet ikke betalte moms eller andre avgifter. For beløp over 10.000,- blir da kjøper ansvarlig, med mindre det foreligger en skriftlig kontrakt som viser at kjøper har handlet i ‘god tro’.

*Det er etablert et fast team av inspektører som alle har fullmakt til å gjennomføre tilsyn på tvers av regionsgrenser.

*Nytt er også samarbeidet med Brønnøysundregisteret om sletting av virksomheter fra registrene. Mange av steinleggerne har de siste par årene registrert firmaer i Brønnøysund, ofte med fiktive adresser. Disse fjernes etter hvert som dette blir bekreftet.

*Husk at alle ansatte i bygg- og anleggsbransjen i Norge skal ha et ID-kort merket med utstedelse fra Arbeidstilsynet.

*Arbeidstilsynet politianmelder fortløpende virksomheter som bryter våre stansingsvedtak. Dette gjelder generelt, men brudd på stansingsvedtak er ikke uvanlig i denne satsingen da et firma som er stanset et sted gjerne dukker opp et annet sted i landet.

*I løpet av august har vi fått melding om at utenlandske steinleggere har truet steinleverandører.

*Det er også eksempler på tilfeller der kjøpere har blitt truet.