Mange modulsystemer har godkjenning

Når Byggevareindustriens Forening nå slår alarm om import av prefabrikkerte modul- og elementsystemer fra utlandet, minner SINTEF Byggforsk om at mange slike systemer har en kvalitet som er vurdert og kontrollert av dem for bruk i Norge.

På www.sintefcertification.no finnes en oversikt over alle som har SINTEF Teknisk Godkjenning, og for byggesystemer gjelder dette i øyeblikket 9 norske og 7 utenlandske modulsystemer samt 4 norske og 10 utenlandske elementsystemer.

Vi får imidlertid av og til melding om produkter og aktører som ikke har dokumentasjonen i orden. Slike meldinger bør rettes til DiBK, som har ansvaret for markedskontrollen. Uten dokumentasjon tar utbygger og kjøper stor risiko, i tillegg til at dette er lovbrudd.

Grunnlaget for en SINTEF Teknisk Godkjenning omfatter vurdering og kontroll av byggesystemene når det gjelder både bæresystem, brannmotstand, bygningsfysikk med hensyn til sikkerhet mot fuktskader, lufttetthet, varmeisolasjon, lydisolasjon og miljørelaterte egenskaper. Vurderingene gjøres primært ved gjennomgang av modulenes konstruksjonsoppbygning og hver enkelt tilhørende konstruksjonsdetalj, sammen med spesifikasjonene til de materialer og komponenter som inngår i konstruksjonene. Dersom ikke alt lar seg vurdere tilfredsstillende gjennom en vurdering av tegninger og beskrivelse, f.eks. ved nye løsninger, kreves prøvning som ledd i verifikasjonen av de deklarerte egenskapene.

For moduler som leveres med våtrom inkluderes også kontroll av sikkerhet mot fuktskader i slike rom. Det kreves bl.a. at komponenter og produkter for membran- og tettesystemer skal ha egen SINTEF Teknisk Godkjenning, alternativt må det foreligge tilsvarende dokumentasjon av produktenes og systemenes ytelser.

SINTEF Teknisk Godkjenning krever at produsenten har et tilfredsstillende system for løpende produksjonskontroll i fabrikken, som skal sikre at utførelsen av alle moduler og elementer er i henhold til forutsetningene for godkjenningen. Løpende kontroll gjøres i form av bedriftsbesøk og stikkprøvekontroll på fabrikken.

Vurdering av modulenes bygningsfysiske egenskaper gjelder de standardkonstruksjonene med tilhørende materialbruk som er beskrevet i godkjenningen. Kontroll av utførelsen gjelder overvåkende kontroll av bedriftens egen produksjonskontroll, og omfatter det som utføres i fabrikk. Kontroll av riktig montasje på byggeplass er en del av den ordinære kontrollen med utførelse i hver enkelt byggesak. Det samme gjelder kontroll av prosjektering og utførelse der det gjøres spesielle tilpasninger i det enkelte byggeprosjekt, og hvor løsningene da ikke dekkes av beskrivelsene i SINTEF Teknisk Godkjenning.

Når det gjelder miljørelaterte egenskaper, omfatter SINTEF Teknisk Godkjenning en vurdering av alle materialer og komponenter som inngår i godkjenningens beskrivelse av standard moduloppbygning. Dette omfatter som et minimum materialenes påvirkning på inneklima og innhold av potensielt helseskadelige stoffer.

Merk at SINTEF Teknisk Godkjenning er en produktgodkjenning, og omfatter modulene som en byggevare slik de beskrives i godkjenningen. SINTEF Teknisk Godkjenning er ikke knyttet til de enkelte byggeprosjekter, og dersom f.eks. overflatematerialer som golvbelegg, maling etc. ikke omfattes av godkjenningen (spesifiseres ofte individuelt for hvert prosjekt) er disse heller ikke vurdert spesifikt av SINTEF Byggforsk.