Veidekke-sjefen på HMS-turné

– Et skadefritt Veidekke er ambisiøst, men vi kan ikke ha et annet mål. Innen 2015 skal fire av fem skader bort, sa konsernsjef Arne Giske da han åpnet HMS-uka i Veidekke 9. september.

Veidekkes HMS-uke

- Går av stabelen på Veidekkes kontorer, byggeplasser og prosjekter i Norge, Sverige og Danmark
- Alle ledere skal ut på prosjektene i løpet av uken
- Fokus på sikkerhet, ergonomi, arbeidsmiljø, kosthold og mosjon
- Underentreprenører og samarbeidspartnere er invitert til å delta
- Felles informasjonsmateriell er utarbeidet og distribuert

Det er tredje år på rad at Veidekke arrangerer HMS-uka, og Byggeindustrien var tilstede da konsernsjef Arne Giske markerte startskuddet for rundt 70 verneombud, verneledere og anleggsledere fra Veidekkes Oslo-avdeling.

I løpet av uken skal Veidekkes avdelinger både i Norge og Skandinavia ha et ekstra stort fokus på HMS, med kurs, foredrag og praktiske øvelser.

Farlig virksomhet
Konsernsjef Arne Giske understreket at Veidekkes virksomhet implisitt er farlig, og at helse, miljø og sikkerhet derfor er det aller viktigste man befatter seg med.

– Vi har til enhver tid mer enn 500 prosjekter, hvor vi bygger veier, broer, tunneler, industrianlegg, boligblokker, skoler, sykehus og mye mer. Det er store maskiner, kraner og tunge gjenstander involvert, og fellesnevneren er at alt innebærer fare, sier Giske.

Han velger å bruke ordet «farlig» og ikke «risikofylt», som han mener er et altfor akademisk uttrykk.

– Det viktigste for meg er at alle som jobber i Veidekke og for våre underentreprenører skal komme uskadet hjem fra jobb. Vi har ikke råd til å miste noen.

Slagordet «Et skadefritt Veidekke» er rettesnoren for alt HMS-arbeid i konsernet, og målet er at alle ansatte skal involveres. Giske innrømmer at målet om at fire av fem skader skal bort innen 2015 er ambisiøst, men at det er det eneste riktige å fokusere på:

– Da jeg tiltrådte konsernsjefstillingen gjorde det meg betenkt at jeg skulle være ansvarlig for en virksomhet hvor de som jobber her kan bli skadet og i verste fall omkomme. Men samtidig er dette et område som det går an å gjøre mye med, sier Giske til Byggeindustrien.

Føre var
Han peker på at det er to hovedfaktorer for å lykkes med HMS, og det er at både den enkelte arbeidstaker tar individuelt ansvar for egen sikkerhet, og at Veidekke som konsern jobber systematisk med forebyggende tiltak for å unngå skader og uønskede hendelser.

– Vi er ekstremt avhengig av at den enkelte arbeidstaker tenker på hvordan man skal holde både seg og kollegene skadefri, og at de hele tiden tenker sannsynlighet for at uhell og ulykker kan skje, sier Giske.

Han er opptatt av å sette HMS-arbeidet inn i et totalperspektiv. – Det er lett å tenke at hovedmålet med vår virksomhet er å få opp aksjekursen. Men produktivitet skapes på sikre og gode arbeidsplasser hvor ansvar for miljøet, sikkerhet og økonomi henger sammen.

Giske brukte oljebransjen som referanse:
– Mange vil le av oljebransjens ekstreme sikkerhetsfokus, men det koker ned til én tenkemåte: Sikkerhet alltid først. Slik skal det være i vår bransje også.

Ut i felten
I HMS-uka skal Giske besøke en rekke av Veidekkes bygge- og anleggsprosjekter både i Norge, Sverige og Danmark og han ser frem til å møte Veidekke-ansatte og underentreprenører ute i felten for en pep-talk om HMS.