Forny i praksis

Backe-selskapet Forny har satt seg store mål om å jobbe på en helt ny måte. Nå er de i gang med sitt første prosjekt med den nye metoden, og så langt ser hypotesene ut til å fungere.

– Det var deilig å komme i gang. At vi endelig fikk en kontrakt gir litt arbeidsro, sier administrerende direktør Magnus Hvam i Forny til Byggeindustrien. Fornys første jobb, hvor de kan implementere sin egen arbeidsmetode, er renoveringen av Datametrix kontorbygg i Grenseveien 95 i Oslo. Bygget, som også kalles Grønvold gård, eies av DNB Næringseiendom hvor Forny har en samspillskontrakt med totalentreprise.

6000 kvadratmeter skal rehabiliteres i to omganger. Mens en del av bygget renskes helt innvendig og bygges opp igjen, vil leietakeren ha full aktivitet i den andre delen. Første fase skal være ferdig i første del av november, mens fase 2 skal være klar i mai 2014.

– DNB Næringseiendom er en ordentlig og stor aktør med masse eiendom. De prøver ikke å ta snarveier, og er en krevende kunde som krever mye dokumentasjon. Det er bra for oss med en stor seriøs byggherre så vi lærer noe. DNB er en perfekt førstekunde, og vi håper å få mer fra dem etter hvert, sier Hvam.

Godt samarbeid
Helst ville Hvam at Forny skulle ha kommet inn i en enda tidligere fase enn de har gjort denne gangen, men han ser allikevel at prinsippene hans virker.

– Vi inngikk kontrakten på en fredag, og hadde det første prosjekteringsmøtet mandag. Vi tok med de utførende allerede i prosjekteringsfasen, og de har fått være med på å påvirke en del av løsningene som har blitt brukt, sier Forny-sjefen.

Et av poengene i gjennomføringsmodellen er å ha faste samarbeidspartnere blant de utførende. Allerede like etter at Forny var opprettet, og lenge før de hadde fått noen oppdrag, fikk Hvam på plass faste partnere. I Grenseveien har han med seg Lefdal Installasjon på elektro, CM. Mathisen på rør og GK på ventilasjon.

– Jeg har snakket mye med partnerne våre, og de er strålende fornøyde. Blant annet ligger rør langt foran skjema, forteller Hvam, som forteller at alle på prosjektet deler samme brakkerigg.

– Vi merker at det menneskelige aspektet spiller en stor rolle. Ingen skylder på hverandre, og vi er et team som jobber sammen mot de kundeverdiene vi har definert. Det er viktig at alle forstår at de jobber på samme prosjekt. At det ikke er 15 prosjekt i prosjektet, men bare ett, DNB Næringseiendoms prosjekt. Det er utrolig hva man kan løse over en kaffekopp, legger han til.

Samtidig ser Hvam et potensial på å gjøre det enda bedre dersom entreprenør og de andre utførende kommer inn på et enda tidligere tidspunkt. – Vi har brukt mye tid på å rette opp det som ble gjort i tidlig fase. Det er ikke alltid de utførende har vært enige i prosjekteringene fra tidlig fase. Vi kunne spart enda mer dersom vi hadde vært med fra starten, sier han.

Talentutvikling
Siden sist Byggeindustrien besøkte Forny har staben vokst fra fire til ni medarbeidere, og to nye anleggsledere er på vei inn. Forny har fokus på det Hvam kaller talentutvikling.

– Når vi ansetter folk kjører vi en talentscreening på hver person. Da får vi en hypotese om hvor i organisasjonen de kan passe. Så har vi et program når det kommer om bord, og lar de selv finne ut hvor i organisasjonen de vil trives best, forteller Hvam.

– Hvis vår metode skal fungere må vi tenke som en kunnskapsbedrift, og ikke som en industribedrift. Et av kjernemålene våre er å drive med talentutvikling og kunnskapskompetanse. Vekk med stillingsinstruksene, og frem med talentene, legger han til.

Forny har også satt seg som mål å være en foregangsbedrift når det gjelder fordelingen mellom kvinner og menn i selskapet. I Grenseveien er det to menn og to kvinner i byggeledelsen.

– Det er gøy å se at den litt mye tilnærmingen fungerer. Blant annet med sammensetting av team. Nylig skrøt en nyansatt av god stemning på brakka. Jeg tror vi får bedre kvalitet når man er fornøyd på jobben, sier han.

Foreløpig består organisasjonen kun av funksjonærer, men Hvam ser ikke bor i fra at egne håndverkere kan bli en del av selskapet på sikt.

– Vi har valgt at vi ikke skal ha egne håndverkerlag før det er viktig for oss. For eksempel når vi skalerer opp produksjonen og tilgang tømrere er en knapp faktor. Da skal vi vurdere egen lag, men først har vi fokus på administrasjonen. Vi skal ikke bli en ren CM-bedrift, men ta full risiko på alt. Det er ikke forskjell på hvordan Skanska og vi driver, bare spørsmål om hvordan vi kontraherer, forklarer Hvam.

Kundeverdi
Da Forny først presenterte sin metode var det noen som stilte spørsmålstegn med tankegangen, og mente entreprenørens oppgave var å bygge i henhold til prosjektering. Hvam innrømmer at på enkelte prosjekt er dette veien å gå.

– Det er ikke alle prosjekter min måte å tenker på passer for. Hvis kunden vet akkurat hva han skal ha, er ikke vi best. Vi er best der vi kan tilføre verdi i alle faser, sier han.

– Tradisjonelt har det bare vært fokus på byggekostnadene, men for byggherren er det kostnader hele veien. Det handler om å tenke kundeverdi hele veien. Å ta valgene i riktig rekkefølge, og ikke minst velge de riktige løsningene. Gleder meg til jeg kan få opp noen benchmarker på dette, sier Hvam oppglødd.

Han forteller at skepsisen til hans tankegang fortsatt er stor, og at partene på begge sider av bordet er redd for å bli lurt. I løpet av den nærmeste tiden håper entreprenøren å få tillit fra en byggherre om å være med helt fra starten i prosjektet. Det vil bli syretesten for Forny-metoden.