Ikke skader på universitetsfasader

Det utføres antikvarisk rehabilitering og bygningsmessig oppgradering av sentrumsbygningene ved Universitetet i Oslo. Fasadene er pusset med tradisjonelle metoder og materialer slik de opprinnelig var. En følge av dette er naturlige avtegninger i kalkpussen, melder Statsbygg.

Mange har oppfattet dette som en skade i pussen, men det man ser, er ikke sprekker, men naturlige avtegninger av riss inne i grovpussen. Det er karakteristisk trekk ved en kalkpusset fasade, spesielt der det er tykke pusslag – som det er på disse fasadene, ifølge Statsbygg.

Vi er vant til glatte og flate overflater. Kalkoverflater gir et annet uttrykk. Dette er åpne overflater der enhver endring i sug av vann og struktur i pussen vil skinne gjennom. Dette gir fasaden et levende utseende - mer variert, større dybde og ulike sjatteringer og variasjoner. Over tid vil avtegningene bli dempet og mindre tydelige.

Statsbygg, Riksantikvaren og Universitetet i Oslo har i dette prosjektet hatt tett samarbeid og gjennomført grundige undersøkelser før og under rehabiliteringen med all tilgjengelige ekspertise. Vi mener at det ikke er noen grunn til bekymringen over resultatet.

Det er derfor god grunn til å glede seg at dette internasjonalt, viktige anlegget har fått tilbake sitt opprinnelige arkitektoniske og historiske uttrykk.