Skolevalget ville gitt borgerlig Storting

Høyre er vinneren i årets skolevalg med 28,3 prosent av stemmene. Sammen med Frp og sentrumspartiene ville de blå fått 94 mandater på Stortinget.

Dette er Høyres suverent beste resultat i et skolevalg noensinne og hele 12,1 prosentpoeng bedre enn før stortingsvalget i 2009, viser tall fra Norsk samfunnsvitenskapelig datatjenesteog Utdanningsdirektoratet.

Arbeiderpartiet ble nest største parti med en oppslutning på 23,2 prosent. Det er 0,2 prosentpoeng lavere enn for fire år siden.

AUF: – Forsvarer posisjonen

AUF-leder Eskil Pedersen velger å se det positive i andreplassen.

– Dette viser at mange ungdommer vil at Arbeiderpartiet skal fortsette i regjering, sier Pedersen og viser til at etter åtte år i regjering, forsvarer Ap det gode resultatet fra fire år tilbake.

Det hadde likevel blitt vanskelig – i praksis umulig – å fortsette i posisjon når man tar med resultatet for partiets rødgrønne partnere, som begge går markant tilbake. SVs oppslutning er mer enn halvert og ender på 5 prosent (-5,3), mens Senterpartiet tangerer sperregrensen med 4 prosent av stemmene. For fire år siden stemte 5,8 prosent av skoleelevene Sp.

Borgerlig Storting

Fremskrittspartiet kapret 15,6 prosent av stemmene, mens Venstre og Kristelig Folkeparti fikk henholdsvis 6,6 og 2,9 prosent. Den borgerlige blokken får til sammen 53,4 prosents oppslutning og ville fått 94 stortingsmandater dersom dette ble valgresultatet. Dermed kunne inntatt regjeringskontorene i firspann og overtatt etter de rødgrønne som hadde blitt sittende igjen med 62 mandater.

– Det er utrolig gøy å vinne skolevalgene for Venstre, nå skal vi jobbe på for et godt resultat i stortingsvalget 9. september, sier Unge Venstre-leder Sveinung Rotevatn om tirsdagens resultat.

De to jokerne Rødt og De Grønne må begge ta til takke med 3,7 prosents oppslutning og når dermed ikke opp til sperregrensen. Med 51 flere stemmer får riktignok De Grønne ett mandat mer: 3 mot Rødts 2.

Rebelske pirater

Selv om sperregrensen glipper, ser De Grønne at oppslutningen er økende, nesten tre ganger så høy som i 2009.

– Det er av hensyn til de som er unge i dag vi jobber for å ta vare på miljøet. Derfor overrasker det oss ikke at vår politikk slår spesielt bra an hos ungdom, sier Ingrid Ophaug Dahl, nasjonal talsperson i Grønn ungdom. Nå ser hun fram til stortingsvalget etter helgen.

– Meningsmålingene tyder på at vi vil gjøre et brakvalg. Alt det positive som skjer nå, bekrefter at folk bryr seg om miljø og er klare for en miljøpolitikk som virkelig monner.

En annen outsider karer seg derimot over den viktige fireprosentsgrensen. Piratpartiet fikk 4,3 prosent av stemmene, noe som ville gitt 8 mandater på Stortinget.

Dermed kan Piratpartiet blir stående som representant for det rebelske elementet som ofte kommer fram i skolevalget.

Søker mot det trygge

Ellers er årets skolevalg preget av noen av de samme tendensene vi har sett i valgkampen for øvrig, nemlig at velgerne søker det etablerte og moderate, det trygge og kanskje litt trauste.

Tradisjonelt er skolevalgene preget av at fløypartiene får langt større oppslutning enn ellers i befolkningen. Og selv om Rødt er blitt nesten tre ganger så stort, er de og SV fortsatt mindre til sammen enn SV var alene i 2009. På høyresiden har Frp mistet over en tredel av velgerne sammenlignet med valget for fire år siden; det tilsvarer 8,4 prosentpoengs tilbakegang. (©