Verdensgigant for aluminiumsløsninger etablert

Sammenslåingen av Orklas og Hydros virksomheter innenfor aluminiumsprofiler, byggsystemer og rør gjør Sapa til verdens største selskap for aluminiumsløsninger.

Det nye samarbeidselskapet, eid 50/50 av Orkla og Hydro, ble etablert 1. september. Sapa har 23.000 ansatte og prduksjon i mer ennn 40 land.

- Jeg er stolt av å se Sapa AS etablere seg som verdensledende i aluminiumløsninger. Sapa AS vil ha en unik evne til å bistå lokale såvel som internasjonale kunder gjennom sitt geografiske fotavtrykk og sin lokale forankring. Aluminium er et framtidsrettet materiale, og Sapa AS vil fortsette å investere i forskning og utvikling for å muliggjøre nye produkter og løsninger for kundene, sier Svein Tore Holsether, administrerende direktør i Sapa i en pressemelding.

Orkla ASA og Norsk Hydro ASA ble i oktober 2012 enige om å slå sammen sine respektive aktiviteter innenfor profiler, byggsystemer og presisjonsrør i en 50/50-eid joint venture. Etter den siste nødvendige godkjenning gitt fra den kinesiske konkurransemyndigheten 19. august, ble Sapa-transaksjonen endelig 1. september.

Sapa AS har valgt å legge sitt hovedkontor i Oslo. Dette gir selskapet en mulighet til å kunne dra nytte av Norges industriekspertise, kombinert med et globalt nettverk og internasjonale FoU-sentre. På denne måten kan Sapa AS betjene kunder fra over 100 produksjonsenheter i mer enn 40 land. Det nye selskapet tar ledende posisjoner i Europa og Nord-Amerika, og har også et sterkt fotfeste i framvoksende markeder som Brasil, Kina, India og Vietnam.

- Drevet av en økende etterspørsel etter bærekraftige løsninger for produksjon av lettere kjøretøy, energieffektive bygninger og andre industrielle produkter er Sapa godt posisjonert for vekst framover, forteller Holsether.

Sapa AS kombinerer aluminiumprofiler, byggsystemer og ekstruderte og sveisede rør fra tidligere Sapa med alle enheter under Hydros forretningsområde Ekstruderte Produkter. Selskapsaktivitetene hadde i 2012 en samlet omsetning på 43 milliarder kroner og et produksjonsvolum på 1,4 millioner tonn. Det nye Sapa blir et av Norges største industrikonserner.

Sapa forventer årlige kostnadssynergier på om lag en milliard kroner fra effektivisering av driften og en bedre utnyttelse av geografisk tilstedeværelse.