Lian: Møter knallhard priskonkurranse

100 år med nøktern drift setter sine spor. Lian Trevarefabrikk leverer gode resultater år etter år og har en soliditet som de fleste i bransjen kan misunne dem.

Bedriften møter en skjerpet priskonkurranse fra utlandet med skreddersøm, leveringspresisjon og produkter som er tilpasset et krevende norsk klima.

– Produksjon av utvendige dører og vinduer har absolutt en framtid på Kyrksæterøra, mener daglig leder Tor Gustav Wikan.

Da 100-årsjubiléet skulle feires nylig, ble en tidligere produksjons- og lagerhall ryddet og omgjort til festlokale for 220 gjester, helt i tråd med bedriftens nøkterne tradisjon. En treretters middag, en historisk utstilling og sosialt samvær i det samme lokalet. Dagen etterpå ble hele bygda invitert til åpen dag. 500 kom, for Lian har vært - og er - en av de største og viktigste arbeidsplassene i Hemne kommune. 70 arbeider i bedriften.

Dører og vinduer
Tor Gustav Wikan overtok som daglig leder i 2006. Hans mål er fortsatt jevn, forsiktig og kontrollert vekst. Å bygge "stein på stein" har vært en ledetråd siden John Lian startet trevarefabrikken i 1913.

I dag er produksjonen ved Lian Trevarefabrikk konsentrert om vinduer og utvendige dører. God isolasjonsevne er en suksessfaktor. Lian har SINTEF Byggforsk i nærheten og har etablert et samarbeid for å utvikle dører og vinduer som er energibesparende. Kraftige profiler på 105 mm er et resultat av arbeidet for å oppnå best mulig isolasjonsevne.

Fra 1. juli i fjor kom det danske vinduskonsernet Dovista AS inn som majoritetseier i Lian Trevarefabrikk AS. Dovista eier 70 prosent av aksjene. Lian-familien og en ansatt aksjonær eier de øvrige aksjene.

Skreddersøm
Lian arbeider utelukkende i prosjektmarkedet og har sin oppmerksomhet rettet mot de store, landsdekkende og regionale aktørene i byggmarkedet. Bedriften driver skreddersøm av vinduer og dører for større bygg, oftest nybygg. Den danske eiergrupperingen har gitt Lian en stordriftsfordel og er tilført kompetanse som gir en fordel i dette markedet. Wikan ser det som gunstig å ha en langsiktig, industriell eier og være en del av en større gruppering i den knallharde konkurransen som er i dør- og vindusmarkedet i Norge.

– Det er stor kapasitet på produksjon av dører og vinduer i Norge. I dag er aktiviteten i byggmarkedet i Norge høy. Produksjonskapasiteten her i landet er derfor ikke for stor akkurat nå. Samtidig er det lav aktivitet i Europa, noe som fører til at mange leverandører både fra Sverige, de baltiske landene, Polen og andre land i Europa har kastet seg over det norske prosjektmarkedet.

Norsk klima
– Hvordan klarer dere denne konkurransen?

– Prismessig kan det være en tøff konkurranse, men vi har med profesjonelle kunder å gjøre som legger vekt på andre faktorer enn bare pris.

Det gjelder for eksempel at vinduene og dørene har en kvalitet som er god nok for et norsk klima og i tillegg support/service. Logistikk, timing og omfang er tre stikkord som er viktig. Produktene skal leveres til riktig tid. Da snakker jeg ikke om riktig dato, men om riktig klokkeslett. Spesielt i byer der fremkommeligheten er dårlig er tidspunktet for leveransene viktig. På alle disse områdene kan det være en fordel å ha leverandøren i rimelig nærhet.

Wikan ser positivt på framtida for fabrikken på Kyrksæterøra. Soliditeten er god nok til å tåle et dårlig år eller to, om de skulle komme.

– Planen er å fortsette å investere i fabrikkbygningen på Kyrksæterøra, i produksjonsteknologi og i produktutvikling. Dette skal gi grunnlaget for en rolig vekst også i årene som kommer, sier Wikan.