Høyest prisvekst i Stavanger og Tromsø

I Stavanger og Tromsø steg leieprisene på hybler og leiligheter med mellom 7 % og 11 % første halvår, sammenlignet med tilsvarende periode i fjor. Dyrest er det i Oslo og Stavanger.

Det viser statistikk over leieprisene i de største byene. Rapporten er basert på tall fra FINN, er utarbeidet av Opinion.

Oversikten viser videre at det er dyrest å leie bolig i Oslo og Stavanger. Prisnivået i disse byene er nå nesten identisk, dersom man tar utgangspunkt i ulike leilighetsstørrelser (hybler, ettroms, toroms, treroms og fireroms).

I disse byene må man ut med rundt 7100 kroner i snitt for en hybel, 8700 kroner for en ettroms og 11.100 kroner for en toroms.

Kraftigst prisvekst i Stavanger og Tromsø
Men Stavanger og Tromsø har hatt en langt kraftigere prisvekst enn hovedstaden. Mens leieprisene på hybler økte med 1 % i hovedstaden, økte de med 11 % i Stavanger første halvår, sammenlignet med tilsvarende periode i fjor. Videre økte ett- og toromsprisene med henholdsvis 2 % og 3 % i Oslo, mot 10 % og 9 % i Stavanger. I Tromsø koster det 8 % mer for en hybel eller ettroms, og 7 % mer for en toroms enn i 2012.

Det betyr at man betaler 815 kroner mer for en ettroms i Stavanger i år enn det som var tilfelle i fjor.

Dersom vi går lenger tilbake i tid, og sammenligner tallene for første halvår 2013 med samme periode i 2011, kommer det frem at Stavanger og Tromsø har hatt en prisvekst på mellom 17 % og 22 % på to år. Oslo ligger på mellom 7 % og 11 %.

Oslo er byen med lavest prisvekst, mens Kristiansand er den eneste byen hvor det er blitt noe rimeligere å leie bolig.

Leieboerforeningen: – Ikke et voldsomt antall objekter
– Før lå alltid Oslo på toppen av prisstatistikken. De siste årene har Stavanger tatt igjen hovedstaden når det gjelder leiepriser, og nivået er nå likt. Stavanger er en populær studentby, i tillegg til at større virksomheter innen olje og gass har kontor der. Tilflyttende studenter og ansatte trenger bolig, samtidig som det ikke er et voldsomt antall objekter å velge blant. Dette kan bidra til prisøkningen, sier Lars Aasen, daglig leder i Leieboerforeningen.

– Tromsø har på sin side et underutviklet leiemarked, hvor tilbudet av boliger er svært lite sammenlignet med etterspørselen. Når det gjelder Kristiansand har kommunen vært veldig flinke til å bygge nye boliger, noe som kanskje påvirker prisnivået, sier Aasen.

Han har følgende råd til studenter på desperat boligjakt:

– Ha is i magen. Det løser seg som regel alltid. Ofte kan det lønne seg å være flere som går sammen om å leie bolig. Dessuten er det smart å unngå de mest populære områdene, og heller ha litt lengre reisevei, men betale mindre, sier han.