Icopaltak, Protan tak, Hesselbergtak, og Nortekk med ny takstandard

Under Norges første rene takmesse i Trondheim for to uker siden lanserte flere store bransjeaktører, sammen med Takentreprenørenes forening (TEF), kompetanseskrivet «God praksis for tekking med banebelegg».
– Det viktigste dokumentet for bransjen på mange år, sier TEF-leder Kjetil Eggan.

Finanskrisen lærte takentreprenørene en tung lekse. I møte med harde økonomiske tider, gikk flere aktører på akkord med pris og kvalitet, og resultatet var tapt lønnsomhet og dårligere tak.

– Når noe slikt skjer, taper både bransjen og kundene, forteller daglig leder i Hesselbergtak, Håvard Mellem.

For to år siden tok derfor en gruppe takentreprenører initiativ til å få på plass en felles standard for bransjen. Det 40 sider lange dokumentet «God praksis for tekking med banebelegg» er, i all hovedsak, utarbeidet av Icopaltak, Protan tak, Hesselbergtak, og Nortekk, med sekretariat fra Takentreprenørenes forening.

Les hele dokumentet her.

Formålet med dokumentet er å gi entreprenører, byggherrer og eiendomsbesittere den nødvendige kunnskapen til å kreve en ordentlig jobb fra taktekkerne, og samtidig stoppe bransjefeller fra å velge de enkle løsningene.

– På denne måten vil alle i bransjen kunne konkurrere på like vilkår, og kunden får kunnskapen til å si at «slik skal det gjøres», forteller Mellem.

Ifølge tall fra Sintef byggforsk, utgjør de årlige kostnadene ved fuktskader som et resultat av mangelfull taktekking et dobbelt så høyt tall som omkostningene ved selve tekkingen. Det er altså mye å hente på å heve bransjestandardene.

Viktig

Bransjekollega Kjetil Eggan leder både Nortekk og styret i Takentreprenørenes forening. Eggan mener initiativet er noe av det største som har skjedd for taktekkerne de siste årene.

– Jeg vil si at dette er det viktigste dokumentet for bransjen på mange år, sier han.

Dokumentet er utarbeidet med utgangspunkt i et utvalg forskrifter og mange års erfaringer med taktekking hos entreprenører både i og utenfor hovedstaden. I forbindelse med siste generalforsamling i Takentreprenørenes forening, gikk også et utkast ut til samtlige 37 hovedmedlemmer, som har stilt seg bak prosjektet.

– Dette er definitivt å regne som et løfte fra vår side, sier Hesselbergtak-leder Håvard Mellem.

Løfter taket

Under den første rene takmessen i Norge, som ble gjennomført 14. juni i år, ble kompetanseskrivet presentert for en samlet takbransje i Trondheim. Utover høsten planlegges også en serie med seminarer for å undervise både bransjen og kundene i den nye standarden.

Andre saker fra takmessen:Nortekk vant NM i taktekking

– Vi skal slippe situasjoner som en som nylig rammet bransjen, hvor en utenlandsk entreprenør benyttet seg av materialer ikke godkjent i Norge på oppdrag fra en stor norsk eiendomsbesitter. Dette bunner i manglende kunnskap, og det vil vi endre på, sier Mellem.

– En viktig del av dette arbeidet er å bevisstgjøre kundene på hva de skal kreve av en taktekker, supplerer Kjetil Eggan.

Men oppdragsgivernes kunnskap er ikke det eneste som skal endres med det nye takløftet. Også en del av hva som er vanlig praksis i dag, regnes som ikke helt godt nok i dokumentet.

– Et konkret eksempel er krav til dampsperre i passivhus. I dag er det vanlig ned 0,2 millimeters PE-folie med 200 millimeters løse omlegg. Dette er rett og slett ikke tett nok. Vi vil kreve helsveisede dampsperrer med tette omlegg, forklarer Håvard Mellem.

Anbefalingene for hvordan norske tak bør tekkes, er nå trykt opp og delt ut, men målet er å holde dokumentet i live, gjennom stadig oppdaterte versjoner på Takentreprenørenes forenings nettsider.