EØS-borgere har ubegrenset rett til sosialhjelp

Antall EØS-borgere som søker om sosialhjelp i Oslo, har økt mye det siste året. Innvandrere fra EØS-land har ubegrenset rett til norsk sosialhjelp etter å ha jobbet her i ett år.

I enkelte bydeler i Oslo har man sett en firedobling i antallet søknader. Nå vil sosialkontorene ha rett til å si nei.

EØS-innvandrere som kommer til Norge, får et registreringsbevis når de får seg jobb. Mister de jobben, beholder de imidlertid beviset og kan søke om sosialhjelp på et Nav-kontor.

– Vi har opplevd en firedobling i antall henvendelser om sosialhjelp fra EØS-borgere det siste året, sier Sigurd Røeggen, som er leder ved Nav-kontoret i bydel St. Hanshaugen i Oslo til Aftenposten.

Han sier det ikke er noen regler for å tilbakekalle registreringsbeviset. Dermed får EØS-borgere som mister jobben, rett til sosialstønad på lik linje med nordmenn, uten tidsbegrensning. Slik har realiteten vært siden loven om sosialtjenester ble endret 1. januar 2012.

Også andre bydeler, spesielt de sentrumsnære, merker en tydelig økning.

– Jeg mener sosialkontorene trenger en mulighet til å si nei til EØS-borgere som ber om økonomisk sosialhjelp, bostøtte og kommunal bolig. Uten en slik mulighet er jeg redd for at utgiftene til sosialhjelp etter hvert vil komme helt ut av kontroll. Ingen land har sosiale ordninger som Norge, sier Røeggen.