Lettere å låne til sykehusbygg

- Gledelig, sier toppsjefen i Helse Midt-Norge etter at helseministeren vil utvide de statlige rammene for nye investeringslån til sykehusene.

Lånerammene utvides fra 50 til 70 prosent av prosjektbeløp. Samtidig foreslår regjeringen å forlenge avdragstida fra 20 til 25 år.

- Dette er et gledelig signal. Endring i betingelsene for låneopptak og nedbetalingstid for helseforetak gir oss bedre mulighet for å løse investeringsoppgaver i Midt-Norge, sier kst. adm.dir. Daniel Haga i Helse Midt-Norge på Helsebygg Midt-Norges nettsider.

Endringen vil ha betydning både for når Helse Midt-Norge kan gjennomføre investeringer i nytt sykehus i Møre og Romsdal, og når det kan gjennomføres nødvendige for investeringer i psykisk helsevern Sør-Trøndelag.

Haga understreker at for å kunne ta opp nye lån må Helse Midt-Norge ha økonomisk bærekraft. Regionforetaket må kunne forsvare kravet til egenkapital og renter og avdrag på nye lån.

Langtidsbudsjettet 2014-2019, som behandles i styret for Helse Midt-Norg neste uke, blir viktig for å sikre det økonomiske handlingsrommet.

- Jeg kommer til å foreslå for styret at det legges fram en egen sak til høsten om nye finansielle muligheter og mulig framdrift for de aktuelle prosjektene, sier Haga iflølge Helse Midt-Norges nettsider.