BackeGruppen bygger Nye Gran skole som OPS

I mai begynte arbeidet med nye Gran skole i Oslo. Skolen bygges som et offentlig-privat samarbeidsprosjekt (OPS), dette innebærer at leverandøren er forpliktet til å bygge, eie, drifte og vedlikeholde skolen i en periode på 40 år.

Nye Gran skole er en ungdomskole. I tillegg til ordinære undervisningsrom får skolen to kroppsøvingssaler og allrom sentralt i skolen med kantine og musikkrom. Samtidig tilrettelegges bygget for fritids- og kulturaktiviteter også etter skoletid. Skolen får også en basketbane og en fotballbane

- Vi er glad for nå å være i gang med prosjektet, etter over ett år med planlegging og prosjektering. BackeGruppen skal drifte skolen i 40 år, og det gjør OPS-prosjektet ekstra utfordrende å jobbe med, forteller Asle Randen, administrerende direktør i Agathon Borgen AS som står for byggearbeidene. –Fordelene med OPS er mange slik vi ser det, og vi mener at blant annet at den totale byggetiden kan reduseres betydelig med OPS-modellen fordi planlegging og prosjektering i mye større grad kan overlappes i tid, fortsetter Randen.

Agathon Borgen AS er en del av BackeGruppen. Fra før har BackeGruppen gjennomført flere OPS-prosjekter; bl.a. Gjøvik VGS, Hamar politihus, kontor- og lagerbygg for Politiets data og materielltjeneste på Gran og Asak skole i Skedsmo.

- Vi mener OPS-prosjekter gir betydelig lavere livsløpskostnader på bygg enn de tradisjonelle gjennomføringsmodellene hvor utvikling, bygging og drift sees separat. Med OPS-prosjekter er vår opplevelse at det i større grad fokuseres på løsninger og materialvalg som gir lave kostnader og riktig kvalitet over tid, sier Bjørn Tore Hagness, daglig leder i BackeProsjekt AS som sammen med entreprenør og arkitekt har utviklet prosjektet, og står som byggherre for bygget, og utleier til Utdanningsetaten.

– Dette er et veldig spennende prosjekt for BackeGruppen Vi er positive til at Utdanningsetaten har sett verdien i OPS, og vi har utelukkende gode erfaringer med slike prosjekter, sier Hagness.