Enova hjelper boligeierne

Det er flere år siden noen av oss begynte å kjempe for at Enova skulle lage tilbud som førte til at den vanlige boligeier kunne få tilskudd til energisparingstiltak. De aller fleste husene – ja godt over 99 prosent - står her allerede. Mange hus har stått der gjennom generasjoner.Nå skjer det noe.

Selvsagt er det bra at nye hus bygges som passivhus, men når vi vet at husholdningene står for 40 prosent av energiforbruket, er det også viktig at man gjør noe med de husene som allerede står der. Og nå kommer tiltakene.

Men det har vært en lang kamp. Ja, selv innad i BNL møtte vi en kald skulder da vi for noen år siden tok opp saken. Men nå har heldigvis  holdningen snudd.

Tiltakene som Enova nå har gått inn på et fortsatt for dårlige, men nå skjer det i alle fall noe. I siste utgave av Byggeindustrien har vi en reportasje fra kårstua til olje-og energiminister Ola Borten Moe i Trøndelag. Han har hatt eksperter på gården som kan gi råd om hva han skal gjøre for å spare energi i huset.

Nå gir Enova støtte til energirådgivning på 5 000 kroner. Det betyr at man kan få eksperter på besøk – og de kan analysere boligen din – og de kan gi råd om hvilke tiltak du kan sette i gang med for å spare energi. Skal man restaurere/modernisere en bolig, kan man få mye støtte dersom man samtidig også tenker energieffektivisering. Ellers kan man få støtte til en rekke andre tiltak om det være seg utskifting av oljefyr til mer klima- og miljøvennlige løsninger. Les artikkelen i Byggeindustrien eller les mer på www.enova.no.

Klarer vi også å komme i mål med å få skattefradrag for nødvendig renovering av boligen slik at vi begrenser svart arbeid og skatteunndragelser, ja, da kan det virkelig skje mye for å oppgradere den norske boligen.

Dette vil bli en valgkampsak. Dessverre er den rødgrønne regjeringen ikke så opptatt av dette. Men det er er utfordrerne. For norske boligeiere er dette en utrolig viktig sak – det er det også for de norske skatteinntektene.