Forskningssenter for oljevirksomhet i Arktis til Tromsø

Tromsø gikk seirende ut av kampen med Narvik om lokaliseringen av et nytt forsknings- og kompetansesenter for petroleumsvirksomhet i Arktis.

Norges forskningsråd besluttet onsdag at senteret skal legges til Universitetet i Tromsø. Det er Universitetet i Tromsø med samarbeidspartnere fra den tidligere Høgskolen i Finnmark og Iris-senteret i Stavanger som skal drifte forskningssenteret.

– Vi er svært glad for beslutningen som er tatt, og ser det som et uttrykk for at vi har levert en søknad med høy kvalitet. Denne etableringen er med å flytte tyngdepunktet i petroleumsrelatert forskning nordover. Til nå har det vært miljøer fra Trondheim og sørover som har vært sterke på petroleumsforskning, sier universitetsrektor Jarle Aarbakke til NTB.

Bred tilnærming
Han sier seg glad for at senteret skal ha en bred tilnærming i sin forskning på petroleumsvirksomhet i nordområdene og arktiske strøk.

Olje- og energidepartementet og Utenriksdepartementet har bevilget 50 millioner til finansiering av senteret. I tillegg har Troms fylkeskommune bidratt med 18 millioner kroner. Ideen om å etablere et arktisk forskningssenter ble lansert i Oljemeldingen i 2011, og gjentatt i regjeringens nordområdemelding året etter.

I november i fjor utlyste Forskningsrådet et omfattende program for kompetansesenteret. Det ble raskt klart at valget sto mellom Narvik og Tromsø dersom senteret skulle etableres i Nord-Norge. Høgskolen i Narvik og SINTEF samarbeidet om den andre mest aktuelle søknaden.

Bør samarbeide
Forskningsmiljøet ved senteret i Tromsø skal bidra til å løse utfordringer for petroleumsutvinning i arktiske strøk. Forskningen skal foregå i samarbeid med andre forskningsmiljøer i Norge og utlandet. Oljeindustrien gleder seg over etableringen, men maner til samarbeid mellom aktørene som konkurrerte om etableringen-

– På vegne av en hel næring er det selvsagt positivt at man tar i bruk de gode forskningsmiljøene i Nord-Norge. Den store utfordringen for Tromsø-miljøet blir å involvere Narvik-miljøet i arbeidet framover. De sitter på mye relevant kunnskap og bør dras med i senterets virksomhet, sier samfunnskontakt Geir Seljeseth i Norsk olje og gass til NTB.

– Økt kunnskap og ny teknologi vil styrke den økende petroleumsaktiviteten i nordområdene. Etableringen av det nye senteret er en milepæl i byggingen av kompetanse i Nord-Norge, sier olje- og energiminister Ola Borten Moe.