Offentlige byggherrer må gå i seg selv

Det må ringe noen varsellamper når offentlige byggherrer får så få anbud til sine prosjekter. Noen i byggherreorganisasjonen avfeier det hele med at årsaken er at entreprenørene har så mye å gjøre. Men det er dessverre ikke hele sannheten. Det er også et tankekors at det kan være store ulikheter fra distrikt til distrikt i samme etat.

Dette er et tema vi har tatt opp på lederplass på bygg.no en rekke ganger. Hver gang får vi en rekke tilbakemeldinger, men problemet er at så få står frem med sin kritikk. I dag har vi et oppslag på bygg.no om det hastemøte som Vegdirektøren innkalte til i forbindelse med alle arbeidsulykkene vi har hatt på ulike samferdselsprosjekter. Vi er helt enig i at det må skje noe med kulturen på mange prosjekter – og vi her helt enig om at HMS-arbeidet må styrkes. Men kan etatene selv ha et ansvar for problemene gjennom sine kontrakter og sine krav til entreprenørene?

Heldigvis har vi folk som Frode Nilsen i LNS og Albert Kristian Hæhre i Hæhre Entreprenør som står frem – og som stiller de riktige spørsmålene. Kanskje de offentlige byggherrene som Statens vegvesen, Jernbaneverket, Avinor og andre må se på sine egne prosedyrer og på sine kontraktsformularer? Kanskje de må se på hvorfor man i enkelte områder har større problemer enn i andre områder? Hvorfor orker ikke entreprenørene å gi pris? Kanskje må de finne ut hva og hvem som er problemet?

Hva skjer når man hele tiden skal ha laveste pris og kortest byggetid? Da er det en overhengende fare for at det kan skje en ulykke.

Jeg skrev nylig en leder om situasjonen på Gardermoen hvor Avinor har en veldig stor utbygging på gang. Men hvorfor skyr entreprenørene slike prosjekter? Hvorfor er ikke konkurransen større?

En årsak kan være hvordan offentlige byggherrer overlater styringen av prosjektene til private byggeledefirma (tidenes byggelederkontrakt på 650 millioner kroner!). Noen slike firma blir av entreprenører og andre leverandører betraktet som pest og kolera. Hvorfor? En årsak er at entreprenørene opplever å bli skviset på alle bauer og kanter. Mange entreprenører føler seg som fritt vilt.

De ansvarlige i statlige byggherreorganisasjoner bør snarest sette seg ned for på en ærlig og konstruktiv måte diskutere hva som er det virkelige problemet. Det er viktig at man i denne evalueringen også trekker inn byggenæringens organisasjoner og bedrifter. Vi har et alvorlig problem – og det må vi i felleskap løse.

I denne uka skal Entreprenørforeningen for Bygg og Anlegg – EBA ha sin generalforsamli ng i Kristiansand. Det vil forundre oss mye om ikke noen der vil ta bladet fra munnen. Her trengs en opprydding og en utløfting. Her må noen legge inn en ny kurs.