Blåser støvet av Lambda-prosjektet

Bystyreflertallet i Oslo ga tirsdag grønt lys for Lambda og nytt Munch-museum. Dermed kan Kulturbyggene i Bjørvika (KIB) hente fram igjen dokumentene som har støvet ned siden prosjektet ble lagt ned i 2011.

Men når den spanske arkitekten Juan Herreros og hans tyske kollega Jens Richter kan sette seg på flyet fra Madrid til Oslo, vet ennå ikke KIB-kommunikasjonssjef Haakon Berg Jensen.

– Vi vet foreløpig ikke når de kommer hit. Det har sammenheng med at prosjektet ble lagt ned i 2011, og nå skriver vi mai 2013. Vi trenger noe tid på å områ oss. Vi må lete gjennom avtaler og avvente komitémøter og bystyremøter før vi kan sette i gang, sier han til NTB.

Han understreker at alt må være i orden når det gjelder det styringsmessige.

– Og det må opprettholdes gjennom et bystyrevedtak. Vi vil selvfølgelig gjøre det vi blir bedt om og ta grep mot prosjektledelsen. Vi er den sentrale enheten for dette i Norge, sier Berg Jensen.

Den kommunale byggherreetaten KIBhar fem ansatte.

Liten bit igjen

Selv om det nå er gitt klarsignal for Lambda-prosjektet, som i 2012 ble beregnet å ville koste 1,717 milliarder kroner inkludert moms, er det et lite stykke igjen.

– Nå må vi se på avtalen som ligger til grunn for denne enigheten. Så må det komme et formelt bystyrevedtak, sier kommunikasjonssjefen.

Onsdag møtes finanskomiteen i Oslo bystyre for å behandle saken. Derfra går den til bystyret, som kan fatte et vedtak på sitt siste bystyremøte før sommeren -onsdag 12. juni.

– Jeg regner med at de vil ha dette ferdig før sommeren. Det har vært en langvarig prosess for de involverte med mange oppturer og nedturer. Vi i KIB mener dette er et meget godt prosjekt og et godt prosjekt for byen, sier Berg Jensen.

Tospann

Det er den spanske arkitekten Juan Herreros og hans tyske kollega Jens Richter som står bak Lambda.

KIB har alle avtalene med Juan Herreros Arquitectos i Madrid. Den norske byggherrens eksterne prosjektledelse er i Advansia, som prosjekterer store bygg i Norge.

– De er vår eksterne prosjektledelse som arbeider opp mot tekniske rådgivere innenfor alle fagene. I tillegg samarbeider Herreros med det norske kontoret LPO Arkitekter som har vært mye involvert i prosjekteringen, sier Haakon Berg Jensen.