NVE: Vannstanden skal fortsatt øke

Vannstanden øker fortsatt i nedre deler av Glomma, Gudbrandsdalslågen og Drammensvassdraget, opplyser NVE i et oppdatert flomvarsel.

I varselet som ble utstedt ved 14-tiden torsdag, heter det at vannføringen fortsatt er svært stor i mange vassdrag i Sør-Norge, men nå har nådd toppunktet i de fleste sideelvene. Samtidig øker vannføringen fortsatt i nedre deler av Glomma, i Gudbrandsdalslågen og i Drammensvassdraget.

Stigende vann i lavlandet
Det neste døgnet er det ventet mer nedbør på Østlandet, og vannstanden vil øke i en rekke av de større innsjøene i lavlandet de neste dagene, melder Norges energi- og vassdragsdirektorat (NVE).

I Telemark, Buskerud, Oppland og Hedmark er det varslet opptil 20 millimeter nedbør lokalt. Utviklingen i disse fylkene vil fortsatt avhenge av hvor mye mer nedbør som kommer, men NVE tror ikke at det vil bli en betydelig økning i vannføringen i området.

Over 2011-nivå
I Drammenselva ventes vannføringen å overstige nivået fra 2011 i løpet av helgen. I Nedre del av Gudbrandsdalslågen vil vannføringen fortsatt øke noe, og i Mjøsa er vannet ventet å nå 6 meter på den lokale skalaen allerede fredag, og det kan stige ytterligere 90 centimeter neste uke. Vannstanden vil i så fall være 20 centimeter høyere enn i juni for to år siden.

Også lenger ned, i Øyeren, er vannstanden mandag ventet å være 90 centimeter høyere enn i juni 2011. Vannføringen i Glomma nedenfor Øyeren vil ifølge NVE ligge noe høyere enn en 10-årsflom.

Direktoratet melder at det er avtagende fare for jordskred, men at intense lokale byger kan gi stedvis stor skredfare.

Mindre flom i nord
Også i store deler av Nord-Norge er det større vannføring enn normalt, blant annet fordi varmt vær har satt fart i snøsmeltingen.

NVEs varsel for den nordlige landsdelen minner om fare for sørpeskred der det fortsatt er mye snø i fjellet og jordskredfare i Troms og Finnmark. Vefsna har kulminert på et nivå som tilsvarer femårsflom. Det samme ventes å skje i Altaelva og Tanaelva i løpet av torsdag eller fredag, mens Rana og Målselva har kulminert uten å gå over målet for normal vårflom.