Skattejakt for slunkne statskasser i EU

7.500 milliarder kroner i tapte skatteinntekter svir i slunkne statskasser. Det er ikke rart EU-lederne retter søkelyset mot skatteunndragelse.

Skatt, skattesnyting og skatteparadiser er blitt et hett tema i et kriserammet og sparetrett Europa. Temaet fikk betydelig plass da EUs stats- og regjeringssjefer holdt toppmøte i Brussel onsdag ettermiddag.

– Skatteunndragelse og hindre mot skikkelig informasjonsutveksling må bort, sier Tysklands statsminister Angela Merkel.

Ifølge beregningene mister EU-landene rundt 1.000 milliarder euro i inntekter i året på skatteunndragelse, men også på at selskaper benytter lovlige smutthull.

Smutthull

Tunge selskaper anklages for å utnytte europeiske regler til å minimere skatteutgiftene sine.

Apple er blant selskapene som nå er under skattelupen. Ifølge amerikanske myndigheter har giganten betalt kun 2 prosent skatt på milliardinntekter fra utlandet gjennom et smutthull i irsk skattelov.

Britiske avdelinger av Amazon, Google og Starbucks anklages også for å utnytte systemet.

Det er stor enighet blant EU-lederne om at noe må gjøres med skattesystemet slik at smutthullene tettes. Men lite er gjort, skriver nyhetsbyrået Reuters, og onsdagens toppmøte er også ment mer som et diskusjonsforum.

Informasjon

– Vi må koordinere bedre, utveksle informasjon, sa Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt da han kom til Brussel-møtet.

EU-lederne sliter med å få på plass mer omfattende og automatisk informasjonsutveksling ettersom både Østerrike og Luxembourg er skeptiske. Danmarks statsminister Helle Thorning Schmidt håper de to banksentrene gir opp motstanden innen utgangen av året.

– Bare det faktum at vi har oppe saken i dag, legger i seg selv press på de to landene, sa hun ifølge nyhetsbyrået Ritzau.

EU-landene er allerede enige om å innlede forhandlinger med tredjeland, da spesielt skatteparadiset Sveits, om å utveksle informasjon om kontoinnhold. (©NTB)