Dyrere enn oppgitt å droppe omstridt oljefelt

Minst 1,3 milliarder kroner vil det koste å si nei til utbygging av det omstridte Aasta Hansteen-feltet i Norskehavet. Det er 200 millioner kroner mer enn først oppgitt.

– Årsaken er at operatøren (Statoil) har framforhandlet endelige kanselleringsklausuler for kontraktene på plattformdekk og havbunnsinnredninger, skriver olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) i et brev til Stortingets energi- og miljøkomité onsdag.

Borten Moe har måttet tåle kritikk for å ha inngått kontrakter til en verdi av 19,5 milliarder kroner – før Stortinget har behandlet saken. Samme framgangsmåte er brukt for feltene Ivar Aasen og Gina Krogh. Å rive i stykker disse kontraktene vil koste rundt 3 milliarder kroner.

– Det er ingen tvil om at dette gjør det vanskeligere for Stortinget å si nei til utbygging, sier Høyres Siri A. Meling til NTB. Hun understreker at Høyre neppe vil gå imot utbyggingene, men at det prinsipielle i saken bør diskuteres og avklares nærmere.

Lønnsomhet

Opposisjonspolitikerne på Stortinget har stilt spørsmål ved lønnsomheten i prosjektet og viser til at Statoils anslag for framtidige gasspriser overstiger regjeringens. I tillegg spør de seg om regjeringens nye avskrivningsregler for oljesektoren vil kunne drive kostnadene i været.

– Departementet vurderer lønnsomheten i prosjektet som rimelig robust, skriver Borten Moe. Han mener regjeringen og Statoils prognoser er nøkterne og viser til at de ligger lavere enn prisprognosene til de fleste analytikere.

Energi- og miljøkomiteen skal avgi sin innstilling i saken innen 16. mai, før den behandles i Stortinget fem dager senere. I fanget har stortingspolitikerne fått flere bekymringsmeldinger fra tidligere ressursdirektør Rolf Wiborg i Oljedirektoratet.

Wiborg er sterkt kritisk til flere forhold i saken og betrakter seg selv som en varsler. Han har nå fått oppsigelsesvarsel fra Oljedirektoratet, et varsel han setter i sammenheng med kritikken han har fremmet.

– Arbeidsgiver har en annen versjon, men selv er jeg ikke i tvil om at dette henger sammen, sier Wiborg til NTB. Han har påanket oppsigelsen.

Oljedirektoratet bekrefter at oppsigelse er varslet, men vil ikke kommentere forholdene nærmere fordi det er en personalsak.

– Varsler

Stortinget er gjennom flere brev blitt kjent med Wiborgs kritikk av prosjektet. Anførslene hans er også omtalt av Teknisk Ukeblad flere ganger.

– Ingen av selskapene har underslått at de 60 milliardene som skal investeres innebærer risiko. Skattesystemet gjør imidlertid at fellesskapet tar mer enn 80 prosent av risikoen, skriver Wiborg.

– Det gjør at viljen til beslutning nå kan være forskjellig for rettighetshavere og myndigheter, fortsetter han.

Wiborg ber Stortinget ta forbehold om utbygging og hevder Oljedirektoratets kongstanke var ilandføring til en terminal i nærheten av Svartisen. En slik løsning kunne åpne for elektrifisering av Aasta Hansteen-feltet utenfor Harstad og andre framtidige prosjekter i området, mener han.

– Jeg beklager at vi innad i Oljedirektoratet ble stoppet i å få disse alternativene belyst før planene ble sendt inn slik lov, regelverk og retningslinjer forlanger, skriver Wiborg, som overfor NTB slår fast at det er hans plikt som tjenestemann å si ifra.

Høyres Siri Meling sier hun har stor respekt for innspillene fra Wiborg, men at hun som stortingsrepresentant må forholde seg til de faglige vurderingene fra departementet. (©NTB)

mats.ronning@ntb.no