Nye millioner til private barnehager

Regjeringen gir ytterligere 60 millioner til private barnehager i revidert nasjonalbudsjett slik at de skal gi like godt tilbud som kommunale barnehager.

– Vi øker satsen på tilskuddet til private barnehager med 2 prosentpoeng, fra 94 til 96 prosent, med virkning fra 1. august, opplyser kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) til Dagsavisen.

– Dette gjør vi fordi vi ønsker at private barnehager skal være av like god kvalitet som kommunale barnehager, med arbeidsbetingelser for de ansatte som tilsvarer det de har i kommunale barnehager, tilføyer hun.

Undersøkelser har vist at private barnehager både har lavere lønns- og pensjonskostnader og noe lavere voksentetthet enn kommunale barnehager.

Tilskuddsøkningen innebærer en videreføring av et arbeid som regjeringen satte i gang i 2010 for å krympe forskjellene mellom barnehagene. Da var private barnehager ikke sikret mer enn 85 prosent av det de kommunale barnehagene i snitt fikk i offentlig tilskudd.

– Målet er 100 prosent, og vi har varslet Stortinget at det skjer i løpet av 2014, sier Halvorsen.

En gjennomsnittlig privat barnehage med 60 barn vil nå få 300.000 kroner mer i året i offentlige tilskudd. Halvorsen understreker at hun vil ha valuta for pengene.

– Kommunene fikk i år nye retningslinjer om tettere oppfølging av de private barnehagene, slik at de kan forsikre seg om at midlene går til barns beste og ikke til utbytte til private eiere eller høyere husleier, påpeker Halvorsen. (©NTB)