Regjeringen kommer sent, men godt

- Det er bra at Regjeringen nå legger frem forslag som kan øke konkurransekraften til norske bedrifter, sier administrerende direktør Kristin Skogen Lund i Næringslivets Hovedorganisasjon.

NHO har lenge pekt på "tosporstendensene" i norsk økonomi. Fastlands-bedrifter som konkurrerer med utlandet har hatt en særlig svak utvikling som blant annet skyldes dårlige tider blant våre europeiske handelspartnere og et høyt norsk kostnadsnivå.

- Regjeringen viser med dagens varslede tiltak at de ønsker å treffe målrettede tiltak for å motvirke disse tendensene, sier Kristin Skogen Lund i en pressemelding.

NHO støtter Regjeringens forslag om å gjøre det mer lønnsomt å investere i norsk industri gjennom høyere avskrivningssats, selv om de mener Regjeringen burde gått lenger og økt avskrivningssatsen på årlig basis.

- Redusert selskapsskatt vil også bidra til å gjøre Norge mer attraktivt som investeringsland, selv om vi mener det er nødvendig å gå lenger enn det Regjeringen gjør for å gjøre det norske systemet like konkurransedyktig som i våre nærmeste naboland, sier Skogen Lund.

NHO mener dessuten forslaget om å styrke ordningen med SkatteFUNN er positivt, men igjen mener de Regjeringen også her kunne gått mye lenger enn det den gjør.

- NHO er imidlertid kritisk til måten Regjeringen dekker inn forslagene på. Regjeringen har selv satt ned et ekspertutvalg som skal vurdere selskapsskattesystemet. Nå forskutterer Regjeringen ett av de forholdene dette utvalget skal behandle ved å foreslå regler som begrenser muligheten for fradrag for rentekostnader. Forslaget mangler tilstrekkelig utredning om hvor stort problemet er, og mulige alternative løsninger. Dette er uheldig, sier Skogen Lund.