Rekordetterspørsel etter Husbanklån

Antall søknader om lån i Husbanken er allerede større enn disponibel utlånsramme.

- Vi ønsker en avklaring på hvordan vi skal disponere den gjenstående lånerammen. Husbanken har penger igjen til alle formål, men basert på antall søknader nå, vil vi i løpet av 2013 ha langt flere søknader enn det vi har i disponibel låneramme, sier Bård Øistensen, administrerende direktør i Husbanken. Husbankens låneramme i 2013 er på 20 milliarder kroner.

Det er både kommunenes søknader om startlån og byggebransjens søknader om grunnlån som øker. Antall søknader om grunnlån er over 100 prosent flere enn i tilsvarende periode i fjor.

Hittil har Husbanken gitt tilsagn om lån for 10 milliarder kroner, hvilket utgjør halvparten av lånerammen på 20 milliarder kroner.

- Kommunal- og regionaldepartementet er varslet om situasjonen og Husbanken gir ikke flere tilsagn før avveininger knyttet til hvordan man skal disponere den gjenstående rammen er foretatt. Husbanken skal være et supplement til boligmarkedet. Hvor stor rolle vi skal ha i den generelle boligforsyningen er en politisk vurdering, sier Bård Øistensen.

Fakta:
Husbankens låneordninger
Total utlånsportefølje var 121 milliarder kroner ved utgangen av 2012.
Husbankens låneramme fordeles mellom startlån og grunnlån

Grunnlån
Brukes til å bygge boliger med universelle og bærekraftige kvaliteter. Benyttes også til finansiering av barnehager, til rehabilitering og for kjøp av kommunale utleieboliger. Det ble gitt tilsagn om grunnlån for 12,2 milliarder kroner i 2012

Startlån
Husbanken låner ut startlån til kommunene som viderelåner dem til sine innbyggere. Det ble gitt tilsagn om startlån for 7,1 milliarder kroner i 2012. Startlån er for økonomisk vanskeligstilte på boligmarkedet.