Boligprisene fortsatte å stige i april

Boligprisene fortsatte å stige i april. Økningen var på 1,3 prosent sammenlignet med mars måned.

Gjennomsnittsprisen hittil i 2013 er 5,5 prosent høyere enn snittprisen i 2012, viser tallene fra Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) og Eiendomsmeglerforetakenes Forening (EFF).

I april i år var gjennomsnittsprisen 6,6 prosent høyere enn samme måned i fjor. Tallene viser også en tendens til en mer avdempet prisutvikling de siste 12 månedene. Prisstigningen er som forventet.

– Økningen er sterk, men likevel noe svakere enn i fjor og i samsvar med vår prognose om en gjennomsnittlig prisvekst på 4-6 prosent i år, sier administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i EFF.

– Positivt
Han tolker det som positivt at prisene ser ut til å flate noe ut. Noe av dette skyldes det tradisjonelle vårsleppet etter påske, ettersom mange boligeiere venter til våren før de legger boligen ut for salg. I tillegg mener han at det er først nå at renteøkningen og snakket om høyere rente slår inn.

– Vi tror prisene kommer til å holde seg moderate fram mot sommeren, og det er jeg veldig glad for, sier leder Tormod Boldvik i NEF.

Han peker på at den bevegelige påsken gir et stort behov for å se mars og april måned i sammenheng. Tallene viser at prisstigningen i disse to månedene i fjor lå på 2,6 prosent sammenlagt, mens prisstigningen i de samme månedene i år ble på 1,4 prosent.

– Det er en ganske markant forskjell som gjør at jeg tror at vi har godt belegg for å si at vi er på den moderate siden, noe som gleder meg, sier han.

– Bekymret
– Det som bekymrer meg er rapportene om lavere salg av nye boliger, noe som har sammenheng med færre igangsettelser hittil i år. Det fører til et etterslep i nye boliger på tilbudssiden, noe vi kommer til å slite med framover, mener Boldvik.

Ifølge statistikken sank antall igangsatte boliger i første kvartal med hele 18 prosent sammenlignet med første kvartal i fjor. Det reagerer også Christian Vammervold Dreyer i FFF på.

– Det er en dramatisk nedgang i antall nye igangsettelser, noe som viser at vi har for lite nybygging i Norge, sier han.

Husbanken må inn
FFF etterlyser strakstiltak for å rette opp på dette, og Vammervold Dreyer mener at Husbanken nå må inn i boligmarkedet i en annen rolle enn den tradisjonelle.

– Husbanken har nå veldig strenge regler for å kunne gi lån til boliger, spesielt på den tekniske siden, mens bankene etter det skjerpede egenkapitalkravet er redde for å låne ut penger, sier han.

Vammervold Dreyer mener derfor at Husbanken må få en annen rolle, i det minste midlertidig, for å demme opp for konsekvensene av bankenes innstramminger.

– Husbanken må endres fra å være en sosial boligbyggingsbank til å gå inn i det alminnelige markedet, foreslår han.

Størst oppgang i Tromsø
Hittil i år har boligprisene økt sterkest i Tromsø og Sandnes med en gjennomsnittlig prisøkning på 8 prosent og Trondheim med 7 prosent. Lavest prisvekst har det vært i Kristiansand med 1 prosents oppgang hittil i år sammenlignet med fjoråret.

Sterkest prisvekst i april hadde eneboliger med en prisvekst på 2,6 prosent., mens leiligheter steg med 1 prosent.

Nye tall fra OBOS viser at prisene på deres leiligheter i april lå 1 prosent høyere enn i mars. Det gir en snittpris på 42.877 kroner per kvadratmeter.