Skandalen vokser

Skandalen om sosial dumping og andre ulovligheter vi nå ser på mange bygg- og anleggsplasser bare vokser i omfang. Vi får hele tiden inn mange urovekkende meldinger. Dette er meldinger vi nå sjekker videre, men det store spørsmålet er hvorfor ikke de myndigheter og aktører som burde ha sjekket dette, ikke har gjort det.

Og for at det skal være helt klart. Det er til en hver tid regjeringen og de statsråder det gjelder som har ansvaret for alle statlige etater som inngår bygge- og anleggskontrakter. Og så lenge man hele tiden velger laveste pris, så er det selvsagt stor risiko for å man kan havne i slike ulykksalige saker som vi nå har sett.

Alle medieoppslag i det siste synes å ha vekket politikerne. Nå lover regjeringen at Arbeidstilsynet skal styrkes. Det er bra, men da er det også viktig at man bruker ressursene der hvor det er mest behov for kontroll. Det er også viktig at Direktoratet for byggkvalitet (DIBK) som er i gang med nye tilsynskampanjer, også får flere folk og mer midler. Det gjelder også andre offentlige kontrollorganer.

Vi ser nå at det kommer importerte varer til mange bygg- og anleggsplasser som overhode ikke er godkjent i Norge. Vi hører også at det importeres anleggsmaskiner og andre maskiner som ikke er godkjent brukt i Norge. Mange slike maskiner er også falskt merket. Men så lenge kontrollen er så dårlig som nå, er det fritt frem.

Det er et hav av kontroll-oppgaver å ta fatt på.

Ellers er dette en sak som har mange sider. Det intervjuet vi har med Finn Hjulstad - en av nestorene i norsk byggenæring - setter saken i perspektiv. Vi er et lite land i en stor verden - og vi er selvsagt avhengig av tilførsler av mange typer varer og tjenester fra utlandet.