Avdekket tilfeller av sosial dumping på Oslo Lufthavn

Russiske arbeidere jobber for 60 kroner timen og blir bedt om å lyve når noen spør om lønna deres.

Det er TV2 som kvelden før arbeidernes dag - 1. mai - avslører de elendige arbeidsbetingelsene til de russiske arbeiderne på Oslo Lufthavn Gardermoen.

Se TV2s sak fra Oslo Lufthavn Gardermoen her.

Ifølge TV-kanalen, som også nylig avdekket de uverdige arbeidsforholdene på Coops lagerbygg på Gardermoen, viser bank- og ligningspapirer at arbeiderne i det estiske firmaet Monik mottar 60 kroner timen.

Arbeiderne i det estiske firmaet skal ha fått klar beskjed om å si at de tjente 19 euro i timen (rundt 150 kroner) dersom noen spurte om lønna deres.

Utbyggingen av flyplassen på Gardermoen er ett av de største byggeprosjektene i Norge i statlig regi. Det er nemlig statlig eide Oslo Lufthavn som er byggherre. Oslo Lufthavn valgte anbudet med best pris.

Så sent som på fredag sa samferdselsminister Marit Arnstad til Byggeindustrien og bygg.no at et uro rundt et stadig større innslag av utenlandske entreprenører i anleggsmarkedet og de kritikkverdige forholdene som ble avdekket på Coops byggeprosjekt på Gardermoen, ikke kunne sammenlignes.

- Det er selvfølgelig trasig det som skjer der, men jeg synes ikke avsløringene rundt Coop-bygget er noe som du kan sammenligne direkte med samferdselsoppdrag, sa Marit Arnstad da.

Arnstad, som ikke har lagt skjul på at hun ønsker mer konkurranse fra utlandet i anleggsbransjen, la også til at hun var fornøyd med de utenlandske entreprenørene som er inne på det norske markedet i dag. Hun sa også at erfaringene stort sett var positive.

Nå viser det seg at Arnstad har tatt feil og at forholdene på Coop-bygget kan sammenlignes med større prosjekter i samferdselssektoren. Til Byggeindustrien sier Samferdselsministeren at saken har vært helt ukjent for Samferdselsdepartementet.

– Vi har bedt Avinor om å redegjøre for saken. Vi kommer med mer når vi har fått denne redegjørelsen fra Avinor. En lønn på det nivået som ble beskrevet er helt uakseptabelt, sier Marit Arnstad til Byggeindustrien.

Byggherre Oslo Lufthavn føler seg lurt.

– Vi som byggherre har selvfølgelig det endelige ansvaret. Men jeg må også legge til at vi føler vi har blitt lurt av en underleverandør, sier Vegard Gystad, informasjonssjef ved Oslo Lufthavn til TV2.

Arbeidstilsynet har åpnet stor tilsynssak og sier det er klare indikasjoner på at de står overfor sosial dumping når det gjelder lønn.