Finner fortsatt overlevende i fabrikkruiner

Politiet i Bangladesh har pågrepet eieren av den sammenraste bygningen utenfor Dhaka. Fire personer ble søndag funnet i live i ruinene, mens hundrevis fortsatt er savnet.

Eieren av bygningen, Sohel Rana, ble søndag pågrepet idet han prøvde å krysse grensa til India. To fabrikkeiere og to ingeniører er også pågrepet.

Mange av de pårørende jublet da pågripelsen av Rana ble offentliggjort.

– Han er den som er mest ansvarlig for ulykken. Bygningen skulle vært forlatt, men han tvang klesfabrikkene og arbeiderne til å fortsette å jobbe der, sier sjefen for politiets spesialstyrker, Mukhlesur Rahman.

Det åtte etasjer høye bygget skal ha vært i en slik forfatning at det var i strid med landets byggelov. Ifølge tjenestemenn var den også bygd på ustabil grunn og uten riktige tillatelser.

Fanget i fire døgn

Redningsarbeiderne reddet søndag en kvinne ut av ruinene. Hun hadde da ligget fanget i fire døgn. Hennes desperate rop om hjelp gjorde at redningsarbeiderne fant henne og kunne dra henne ut. I tillegg har også tre bevisstløse personer blir tatt ut av ruinene i løpet av søndag.

Politiet bekrefter at hundrevis fortsatt er savnet, men håpet om å finne flere overlevende svinner.

– Sjansen for å finne overlevende blir bare mindre, så vi må øke innsatsen for å redde ethvert liv vi kan, sier generalmajor Chowdhury Hassan Sohrawardi, som koordinerer redningsaksjonen.

Bygningen ligger i Savar 25 kilometer nordvest for hovedstaden Dhaka. Den inneholdt fem klesfabrikker, en bank, private kontorer og butikker.

Store protester

Det var over 3.000 arbeidere inne i bygget da den raste sammen. I underkant av 2.500 personer har kommet seg ut i live. 370 er så langt bekreftet omkommet.

Redningsmannskaper tok søndag i bruk heisekraner og andre tunge maskiner for å finne overlevende. Ifølge nyhetsbyrået AFP bruker redningsarbeiderne spray for å dempe lukten av de døde som ligger i ruinene.

Hendelsen har skapt store protester og sammenstøt i Bangladesh, og politiet har brukt tåregass, vannkanoner og gummikuler for å dempe protestene.

Ulykken har også blåst liv i den internasjonale debatten om forholdene i tekstilindustrien i Bangladesh, som er verdens nest største eksport av klær etter Kina.

– Hat fabrikkene

I London har demonstranter hengt opp plakater som «Elsk mote, hat fabrikkene som utnytter arbeiderne» og «Skam over Primark» i den kjente handlegata Oxford street.

Primark er en engelsk lavpriskjede som har bekreftet at de hadde en leverandør i bygningen. Den spanske kjeden Mango har også innrømmet at de har bestilt varer fra denne fabrikkbygningen. Det italienske merket Benetton vil ikke bekrefte det samme, men det er funnet flere klær av merket i ruinene.

I november døde 112 mennesker i en brann i en annen klesfabrikk i utkanten av Dhaka. Den amerikanske kjeden Walmart har innrømmet at de handlet fra denne fabrikken. (©NTB