Enova forenkler støtteprogram

Enova gjør nå støtteprogrammet sitt for eksisterende bygg mer forutsigbart.

Statsforetaket Enova forenkler støtteordningen sin for energieffektivisering av eksisterende bygg. Dette skriver de i en pressemelding fredag 19. april.

Predefinerte energitiltak skal, ifølge meldingen, gjøre det enklere for søkere å velge de mest effektive tiltakene. Allerede i søknadsprosessen vil søker få et estimat på hvor stor støtten kan bli. Enova tar også bort nedre kWh-grense for å søke støtte, slik at tilbudet blir tilgjengelig for flere prosjekt, skriver statsforetaket.

- Med dette har Enova åpnet for at enda flere tiltak innen bygg kvalifiserer til støtte. Dette er en naturlig utvikling i Enovas langsiktige arbeid med å fremme en miljøvennlig omlegging av energibruk og energiproduksjon. Jeg oppfordrer alle byggeiere til å gjennomføre tiltak som reduserer energibruken eller innebærer en omlegging til fornybare energikilder, sier statssekretær i Olje- og energidepartementet, Ane Hansdatter Kismul.

Støtteprogrammet for eksisterende bygg retter seg mot yrkesbygg, borettslag og boligsameier. Det innebærer økonomisk støtte til tiltak som reduserer energibruken eller omlegging til fornybare energikilder.
Som tidligere, vil utbetaling av støtte være basert på faktiske merkostnader. Endringene innebærer blant annet at energibesparelsen nå skal ta hensyn til både bygningskategori og energiytelse i byggene før tiltak.

Umiddelbar indikasjon

- Søkerne vil få en tydelig og tidlig indikasjon på støttenivået. Vi mener dette gir kunden større forutsigbarhet, og oss mulighet til å saksbehandle sakene raskere sier markedssjef Christian Hemmingsen i Enova.

- Endringene vi nå har lagt opp til skal gjøre det mer attraktivt å ta ut sparepotensialet identifisert i eksisterende bygningsmasse. Dette potensialet er godt dokumentert gjennom Enovas potensial- og barrierestudie fra 2012, sier Hemmingsen.

Energitiltak i bygningsmassen har i avtaleperioden 2001-2012 bidratt med 3,9 TWh av Enovas resultater. Nå håper Enova på ytterligere reduksjoner i norske yrkesbygg med endringene i støtteprogrammet for eksisterende bygg.

Naturvernforbundet synes det er positivt at Enova legger til rette for energisparing i større bygg slik at det store potensialet kan realiseres.

-  Vi forventer at de følger opp med endringer også i støtten til husholdninger. Mulighetene er mange for å spare energi i de tusen hjem, men nå er det lite støtte å få fra Enova for folk som ønsker å gjennomføre sparetiltak i egen bolig, sier energi- og klimarådgiver Audun Randen Johnson i Naturnvernforbundet.