Norsk arkitektur inspirerer Kina

Arkitektbedriftene i Norge har sammen med ni norske arkitekter nettopp avsluttet et 10 dagers besøk til Kina.

Gruppen møtte kinesiske utbyggere og arkitekter, ble presentert for utbyggingsprosjekter og deltok på befaring på byggeplasser. - Norske arkitekter merker nå en oppriktig interesse for norske arkitekttjenester og norsk arkitektur i Kina, og det er vi glade for, sier administrerende direktør Egil Skavang i Arkitektbedriftene.

- Vi opplevde en meget engasjert kinesisk delegasjon under deres besøk til Norge i september 2012, og ser at dette var en viktig forutsetning for at kineserne viste så stor interesse for norske arkitekter da vi besøkte Kina. Det er et marked for våre tjenester i Kina nå, og derfor er det svært viktig for oss å opprettholde et momentum i profileringen av norsk arkitektur og norske arkitekter i Kina i tiden som kommer, sier Skavang.

Utfordrende
- I tillegg til tradisjonelle byggeoppdrag er det store muligheter for norske arkitekter innen «master planning» og i «bærekraftsfæren». Det går ekstremt fort i Kina, både i planleggingsfasen og i byggefasen. I Kina er slagordet «Time is money – efficiency is life», sier styreleder Lars Jarle Nore i Arkitektbedriftene i Norge og markedssjef i Rambøll som deltok på turen.

- Forretningskulturen er på godt og vondt ulik det vi er vant med her i Norge. Der nede er norske bedrifter avhengig av lokale samarbeidspartnere, som vil ha hoveddelen av prosjekteringsvolumet og omtrent alt i detalj, - også i gjennomføringsfasen. Honorarnivået er lavt etter norsk målestokk, men det kan være større betalingsvillighet i spesielle typer oppdrag, sier Nore.

Muligheter for norske arkitekter
- For at norske arkitektbedrifter skal kunne få oppdrag er det nødvendig med lokal tilstedeværelse med seniorpersonell. Pleie kontakter svært viktig i Kina. Kineserne har stor sans for og bruker i stor grad utenlandske arkitekter, sier Lars Jarle Nore.

- Mange utenlandske arkitektfirmaer er allerede veletablert i Kina, og slikt sett kommer norske arkitekter sent inn i markedet. Men norske arkitekter har med seg noe nytt og annerledes som kan skape begeistring i konkurranse med mer kjente arkitektfirmaer, sier Peter Butenschøn som ledet arkitektgruppen til Kina på vegne av Arkitektbedriftene. Butenschøn er leder av Arkitektbedriftenes eksportprosjekt som er finansiert som et bedriftsnettverk av syv bedrifter gjennom Innovasjon Norge.

- De største mulighetene for norske arkitekter i Kina er mindre boliger, kommersielle bygg der design er viktig for kundene, kulturbygg, skoler og sykehus og planarbeid med nye områder. Storskala boligutbygging klarer ikke norske bedrifter å konkurrere mot på grunn av prisen, sier Butenschøn.

Trenden er kvalitet
Etter en lang periode med stort utbyggingsvolum har det kinesiske byggemarkedet den seneste tiden dreiet markant over mot høyere vekt på kvalitet. Selv om utbygging av lavpris boligområder utenfor storbyene fortsetter, satses det på kvalitetsbygg for den økende middelklasse. En del av byggene er vestlig inspirert, med forbilder også fra Japan, Singapore og Hong Kong. Nå planlegges det i større grad områder med blandet, urban bebyggelse.

Kina har 48 milliarder kvadratmeter med bygningsmasse, som vokser med 2 milliarder kvadratmeter i året. Det kinesiske arkitekturmarkedet oppleves som svært dynamisk, med store prosjekter i hovedsak i eller i nærheten av store byer. Ansvaret for gjennomføring av prosjektene er gitt til statlige, halvstatlige og private utbyggerselskaper. Alt land eies av staten, men utbyggings- og disposisjonsrett blir overført til utbyggerselskaper.

Prestisjebygg til utlendinger
Utbyggingsselskapene har egen arkitektkompetanse som prosjektledere, og engasjerer arkitektbedrifter til prosjektering. Om lag 30 prosent av arkitektoppdragene for selskaper Arkitektbedriftene var i kontakt med gikk til utenlandske arkitekter. Trenden er at prestisjebygg går til utenlandske arkitekter.

Oppdrag
Byggmarkedet i Kina er i hovedsak preget av fokus på lavkost, og honorarer for design står for om lag 3-5% av de totale byggekostnader. Honorarene beregnes med areal som enhet. Dette gir insentiver til å kutte hjørner og er en av grunnene til kravene om korte tidsfrister.

De fleste større oppdrag tildeles gjennom konkurranse, oftest mellom noen få inviterte. Ved engasjement av utenlandske arkitekttjenester er det normalt at det inngås samarbeid med lokale virksomheter, hvor disse gjennomfører detaljprosjekteringen. For å skape kontinuitet er det vanlig at lokale arkitektkontor følger hele designprosessen via prosjektering til oppfølging på byggeplass. Økonomisk er en slik arbeidsdeling nødvendig siden vestlige arkitektkontorer ikke kan konkurrere på pris.

Korte beslutningsprosesser
Det er et kjennetegn ved den kinesiske byggenæringen at det brukers kort tid, både til prosjektering og bygging. Det forventes at beslutningsprosessene er korte. Kinesere Arkitektbedriftene møtte hadde liten forståelse for at byggeprosesser tar flere år, slik det er vanlig i Norge. Bærekraftig utbygging er blitt et populært tema i markedsføring, men det ses foreløpig få prosjekter der energisparing har gitt viktige føringer for løsninger.

Profesjonell organisering
Programmet i Kina var lagt opp av Thomas Huang ved Generalkonsulatet i Guangzhou og med ambassaden i Beijing, generalkonsulatet i Shanghai og Arkitektbedriftene i Norge. Styreleder Lars Jarle Nore i Arkitektbedriftene i Norge skryter av opplegget og forberedelsen som er gjennomført av den norske ambassaden i Beijing og konsulata i Shanghai og Guangzhou - og spesielt innsatsen til Thomas Huang.

- Huang og hans team har gjort en svært profesjonell jobb. Vi møtte mange spennende og viktige personer, både potensielle oppdragsgivere og nyttige samarbeidspartnere – norske og kinesiske.
Og så har det vært lærerikt og virkelig trivelig å være sammen med en slik fin gjeng av kollegaer, avslutter Nore.

Den norske gruppen til Kina:
Christopher Adams, div.A Arkitekter
Ida Winge Andersen, Ghilardi Hellsten Arkitekter
Martin Brunner, Snøhetta Arkitekter
Randi Mandt og Arvid Ottar, Ratio Arkitekter
Øyvind Neslein, Niels Torp Arkitekter
Lars Jare Nore, Rambøll arkitekter og planleggere
Lars Erik Ulseth, TAG Arkitekter