Kvinne meldte seg etter branner i Bergen

Kvinnen som meldte seg for politiet etter tre branner i trehusbebyggelsen i Bergen sentrum torsdag kveld har flere ganger truet med å tenne på hus. Politiet har også forsøkt å få henne tvangsinnlagt.

Tre branner i trehusbebyggelsen i Bergen sentrum oppsto på kort tid i 20-tiden torsdag kveld. Tjue minutter etter at den første brannen ble oppdaget, meldte en kvinne seg til politiet og innrømmet at hun sto bak.

Politiet er godt kjent med kvinnen i 40-årene fra før. Tidligere denne uken skal hun ha kontaktet politiet fire-fem ganger. Hver gang har hun truet med å tenne på hus, skriver Bergens Tidende.

Hun er nå siktet for mordbrann, men politiet vil ikke uttale seg mer om saken mot henne før fredag formiddag.

Politiet har forsøkt å få henne tvangsinnlagt ved en psykiatrisk institusjon, men hun ble bare værende én natt, ifølge Bergens Tidende.

21 evakuerte
Tidlig fredag morgen opplyser politiet i Bergen til NTB at 21 personer og én hund fortsatt er evakuert fra sine hjem. De fleste av disse har overnattet på hotell.

Det var sterk innsats fra brannvesenet som hindret en storbrann i den verneverdige trehusbebyggelsen. Brannvesenet i Bergen fikk hjelp av mannskaper fra Forsvaret og fra nabokommunene.

Til sammen ble det meldt om tre branner i gamle trehus i sentrum i Bergen torsdag kveld, den første og mest omfattende i et hus i Bredenbecksmauet.

Store brannskader på ett hus
Den andre brannen var i Lepramuséet. Ved 22-tiden var brannen her under kontroll. Brannsjef i Bergen, Johnny Breivik, sier det er omfattende vann, brann- og røykskader inne i museet.

Den tredje brannen ble raskt slukket mens brannen som ble meldt først, i et gammelt trehus i Bredenbecksmauet var langt vanskeligere å få slukket. Ved 23-kunne vakthavende sjef ved Bergen brannvesen, Leif Linde, fortelle at det ikke lenger var fare for spredning her, men huset har fått store skader.

Ifølge Breivik står husene så tett i området at hele strøket kunne gått med i brannen.

Kirke reddet
St. Jørgen kirke, som er en del av det fredede anlegget St. Jørgens Hospital i Bergen, bedre kjent som Lepramuséet, ble reddet fra flammene. Kirkebygget er den eldste bygningen på anlegget og er fra 1707.

– Brannen spredte seg svært fort til takkonstruksjonen. Kombinasjonen av gode brannvarslingsanlegg, et funksjonelt sprinkleranlegg og rask og effektiv innsats fra Bergen Brannvesen hindret at kirken ble overtent, forteller direktør Per Øyvind Riise ved Bymuseet i Bergen-

Det totale skadeomfanget er foreløpig ukjent, men kirken har betydelige vannskader, og det er også større skader i takkonstruksjonen, ifølge Riise.

– Til tross for betydelige vannskader på interiøret, konstaterer vi at store antikvariske verdier er reddet, sier han.

St. Jørgens Hospital er fredet etter Kulturminneloven og er et unikt kulturminne av internasjonal verdi. Hospitalsanleggets historie går tilbake til tidlig 1400-tall, og de nåværende bygningene er alle fra etter den store bergenske bybrannen i 1702.