Ønsker økt boligbygging rundt kollektivknutepunktene

Etter initiativ fra Kommunal- og regionaldepartementet la representanter fra byggenæringen onsdag frem sitt forslag til nye rikspolitiske retningslinjer for samordnet bolig- og transportplanlegging i pressområdene i Norge.

Norges befolkning forventes å øke kraftig i årene som kommer. Økningen vil først og fremst skje i og rundt de store byene.

I forslaget pekes det på at for å bidra til å sikre grunnleggende velferdsbehov som bolig og arbeid til alle, er det en overordnet, prioritert oppgave for myndighetene å legge til rette for økt boligbygging og næringsutvikling rundt kollektivknutepunktene. Det må tilrettelegges for kollektive transportløsninger og infrastruktur som bygger opp under dette.

I sin fremleggelse la de vekt på at boligforsyningen må økes i pressområdene rundt de store byene. De nye retningslinjene skal legges til grunn for planlegging og utøvelse av myndighet etter plan- og bygningsloven i kommuner, fylkeskommuner og hos statlige myndigheter.

De nye rikspolitiske retningslinjene for samordning av bolig- og transportplanleggingen ble foreslått og lagt frem for kommunalministeren av flere representanter fra byggenæringen. De som har jobbet frem forslaget er Per Jæger (Boligprodusentenes Forening), Martin Mæland, (OBOS), Tore H. Mjaavatn (Skanska Bolig), Jon Sandnes (Byggenæringens Landsforening), Egil Skjæveland (ØsterHus Gruppen), Rolf Thorsen (NCC) og Kjell Kvarekvål (JM Norge).

Det var departementet som inviterte representantene fra næringen til å bidra med å utforme dette forslaget, og gruppen er bredt sammensatt fra ulike deler av næringen.

Retningslinjene inneholder fire hovedgrep:
* Tidlig samordning ved planlegging av arealbruk, boligbygging og transportsystem, både internt i kommunene og på tvers av kommuner, sektorer og forvaltningsnivåer. Fylkesmannen og fylkeskommunene skal påse at rikspolitiske mål oppnås for boligbyggingen.

* Redusert innsigelsesadgang for statlige sektormyndigheter. For planer skal innsigelser være fremmet innen høringsfristen 6 uker. Alle innsigelser skal være avklart innen 6 måneder etter planvedtak i kommunen. Innsigelser skal ikke kunne fremmes til områdereguleringer eller senere detaljreguleringer som er i tråd med vedtatt høyere plannivå.

* Prioritering av boligbygging og næringsutvikling i gang- og sykkelavstand til større kollektivknutepunkt.

* Høy tetthet rundt større kollektivknutepunkt, og i randsonene til de store byene skal det kreves en vesentlig større tetthet enn det stedstypiske.