2,7 ganger økt risiko for pneumokokkinfeksjon

Sveisere er nesten tre ganger så utsatte for pneumokokkbakterier som resten av befolkningen. Helsemyndighetene vil foreløpig ikke anbefale vaksine for yrkesgruppen.

En kanadisk studie viser at sveisere er 2,7 ganger så utsatt for pneumokokkinfeksjoner som befolkningen for øvrig. Pneumokokkbakteriene er kanskje mest kjent for å forårsake lungebetennelse, men kan også gi andre alvorlige infeksjonssykdommer som hjernehinnebetennelse og blodforgiftning.

Det er eksponeringen for metallrøyk som øker sveisernes risiko for infeksjon.

I Storbritannia anbefaler myndighetene vaksinering for sveisere, men her til lands vil hverken Folkehelseinstituttet eller Statens arbeidsmiljøinstitutt anbefale vaksine. Dette skriver arbeidsmiljøinstituttet på sine nettsider.

Grunnen til at pneumokokkvaksine for sveisere ikke anbefales, er at man foreløpig ikke kjenner til hvor mye risikoen for infeksjon reduseres ved vaksinering. Pneumokokksykdommer er også relativt sjeldent, og rammer kun 1/10.000 per år i yrkesaktiv alder.

I 2010 ble det påvist 748 tilfeller av ”systemisk pneumokokksykdom” i Norge, altså hjernehinnebetennelse eller blodforgiftning forårsaket av pneumokokker.