Over 1.100 taler statens sak

I staten og i statstilknyttede virksomheter jobber det nå over 1.100 kommunikasjonsarbeidere. Norsk Presseforbund frykter at det snart er flere kommunikasjonsarbeidere enn journalister.

Opptellingen som Vårt Land har gjennomført hos rundt 200 ulike statlige og statstilknyttede virksomheter, viser at staten nå er i ferd med å bli en kommunikasjonsgigant i Norge.

Rune Karlsen, postdoktor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo, mener at det er medieutviklingen som er årsaken til oppblomstringen av kommunikasjonsmedarbeidere.

– For 50 år siden var det bare én TV-kanal som sendte noen få timer om dagen. I dag har vi en lang rekke medier som publiserer døgnet rundt, noe som har gjort det nødvendig for ulike etater å ha, om ikke et skjold, så noen som jobber med å håndtere pågangen, mener han.

Generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund frykter at det i løpet av noen år blir amerikanske tilstander også i Norge. I USA er det nå fire ganger så mange kommunikasjonsarbeidere som journalister, både i offentlig og privat sektor.

– Man må ikke glemme at mens en journalist i utgangspunktet er til for å fortelle om og grave fram det ubehagelige i samfunnet, så dreier det seg for den andre gruppen i noen tilfeller om å tildekke, sier Kokkvold.