Sterk reduksjon i bruk av mange miljøgifter

Utslippene av mange miljøgifter har gått kraftig ned siden 1995. For enkelte stoffer er reduksjonen 80 – 90 prosent. Men store utfordringer gjenstår, og nye miljøfarlige stoffer dukker opp i varer fra utlandet.

Klima- og forurensningsdirektoratet (Klif) har en «verstingliste» med rundt 30 miljøskadelige stoffer. En statusrapport fra Klif viser at utslippene av de fleste stoffene på listen er mer enn halvert siden 1995 mens reduksjonen for enkelte giftstoffer er betydelig større.

Mindre bly og kvikksølv
– Blant flere av de mest kjente stoffene er det oppnådd store reduksjoner, sier fungerende avdelingsdirektør Anne Mari Opheim i Klif.

Hun viser til at utslipp av bly er redusert med 80 prosent og kvikksølv med 70 prosent. For enkelte andre stoffer nærmer reduksjonen seg 100 prosent. Målet i Norge er å fortsette reduksjonen, slik at utslippene av verstingstoffene skal stanses innen 2020.

Reduksjon av utslippene er oppnådd gjennom streng regulering av produkter, strenge krav til industriutslipp, til avfallshåndtering og opprydningstiltak.

– Vi kan ikke fjerne alt på alle områder, men målet er at vi skal ned på et nivå som ikke representerer noen risiko for helse eller miljø, sier Opheim.

Verstinger borte
Som eksempel på et tiltak som har ført til betydelig utslippsreduksjon, viser hun til fjerning av blybensin, som tidligere var i stor bruk. Når det gjelder kvikksølv, er det forbudt å bruke i produkter i Norge.

– For enkelte stoffer er aktive kilder til utslipp stanset. Et av dem er TBT, organiske tinnforbindelser, som ble brukt mye i bunnstoffer til skip. Dette var et svært miljøfarlig stoff som nå er helt ute av bruk. For andre stoffer er vi også nesten i mål. Men samtidig kommer det nye giftstoffer utenfra. Vi bruker store ressurser på å følge med, skaffe oss kunnskap og eventuelt hindre at nye farlige stoffer blir tatt i bruk.

Internasjonalt arbeid
Klif satser mye på internasjonalt arbeid for å påvirke reglene i andre land. Opheim forteller at Norge har bidratt til strengere regler, blant annet når det gjelder kvikksølv, i EU. Andre land, blant annet i Asia, er kommet kortere når det gjelder bestemmelser om farlige stoffer.

I kjemikalieregelverket REACH og i globale konvensjoner pågår arbeid med begrensninger av mange av disse stoffene. Klif har påtatt seg oppgaver med å utarbeide reguleringsforslag for flere av stoffene og gjør et betydelig arbeid med å fremskaffe overvåkingsdata som blant annet er vesentlig dokumentasjon i de internasjonale prosessene for å begrunne reguleringer.

Mot 2020
Fjerningen av verstingstoffer har ført til at produkter forsvinner eller må endres.

– For veldig mange stoffer finnes det erstatningsstoffer. Derfor er det innført produktregulering der det finnes gode alternative og mindre skadelige stoffer. På noen områder er det fortsatt utfordringer, og næringslivet har krav på seg til å finne fram til gode trygge alternativer, sier Opheim.

På spørsmål om målet om fjerning av produktene på verstinglista vil være nådd i 2020, sier hun at de verste stoffene skal være fjernet.

– Det målbevisste arbeidet som er drevet, viser stor framgang. For enkelte stoffer er vi antakelig kommet omtrent så høyt som vi kan nå. Men utfordringen er også de nye stoffene som kommer utenfra, sier Opheim.